Prva godišnjica rada Kancelarije za brze odgovore

Kancelarija  za  brze   odgovore  Gradske   uprave   grada  Zrenjanina (KBO) je  otvorena 6. februara 2013. godine, s ciljem da omogući lakšu, bržu komunikaciju i rešavanje zahteva građana i investitora. Povodom godišnjice rada KBO, juče su se javnosti obratili gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, čijom inicijativom je i realizovan projekat formiranja ove Kancelarije. Oni su saglasni u oceni da je Kancelarija opravdala svoje postojanje, da je značajan broj naših sugrađana došao do odgovora na svoja pitanja i rešenja svog problema, ali i da je moguće dalje unapređenje njenog rada.
 
   
 
Kancelarija je formirana da optimizuje procese rešavanja građevinskih dozvola u urbanizmu, ali se zbog velikog broja zahteva građana rešavaju i predmeti van tok delokruga. Pružanje svih vrsta informacija, upućivanja stranaka na pravu adresu, obavljanje poslova umesto stranaka, kao i pružanje pomoći mesnim zajednicama prilikom realizacije njihovih projekata, samo su deo širokog spektra zadataka koje KBO sa zadovoljstvom obavlja umesto njih, a ponekad i zajedno s građanima. Pitanja i zahtevi podnose se na jednom mestu lično, internetom (veb portal, e-mail) ili telefonom (poziv, SMS). 
- Do sada nam se obratilo više od hiljadu naših sugrađana od čega oko dve stotine s pitanjima iz oblasti urbanizma. – kaže Duško Radišić - Po prijavi sugrađana pokrenuto je rešavanje dugogodišnjeg problema "Bagljaškog kanala", obezbeđena su za to sredstva iz budžeta i u toku je izrada projektne dokumentacije za crpnu stanicu, kao i rešavanje problema zgrade "Vodotornja" u centru grada – problem nedostatka požarnog stepeništa i problem snabdevanja električnom energijom - što ističem kao dva značajna rešenja. 
 
Radišić je posebno naznačio i ulogu ovakve Kancelarije u sprečavanju mogućnosti nastanka korupcije u lancu rada Gradske uprave.
- Dve uslova to garantuju – prvi je da se sve obavlja na jednom mestu, tako da je broj potencijalnih tačaka gde korupcija može nastati maksimalno smanjen, a drugi uslov su skraćeni rokovi. Znači, ako nema potrebe da se nešto ubrzava, nema ni potrebe da se nešto plati da bi se završilo pre roka – ističe Radišić. 
 
   
 
KBO, dakle, omogućava da građani i investitori za neuporedivo kraće vreme dobiju informacije vezane za dobijanje građevinske dozvole. To se, u prvom redu, odnosi na informacije vezane za lokaciju, lokacijsku dozvolu, odobrenje za izvođenje radova, kao i za dobijanje upotrebne dozvole. Takođe, KBO pruža kompletnu informaciju domaćim i stranim investitorima. Pored informacija i praćenja rokova KBO pribavlja svu neophodnu dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz neki zahtev (Uslovi janih preduzeća, kopija plana i list nepokretnosti od strane RGZ-a i dr.). Po kompletiranju dokumentacije podnosilac dobija informaciju o roku rešavanja zahteva, a referenti KBO prate unapred definisane procedure koje su razrađene za određeni zahtev, kako bi se u što kraćem roku obezbedilo konačno rešenje.
 
Šefica KBO po ovlašćenju, Jelena Fatović, kaže da među strankama preovlađuju pitanja i zahtevi iz oblasti urbanizma.
- Problemi oko uknjižbe objekata, kako i na koji način da nešto sagrade, šta im je neophodno od dokumentacije, ono je što građani najčešće pitaju. Kada im saopštimo da je dovoljno da nas ovlaste i da ćemo mi umesto njih odraditi najveći deo posla, obraduju se i zadovoljni su što možemo komunicirati i putem mejla ili telefona i javiti im kada će i na koji način njihovi predmeti biti završeni – ističe Jelena Fatović.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak kazao je da je Kancelarija za brze odgovore pokazala sve prednosti ovakvog sistema.
- Paralelno smo uspostavili i "Sistem 48", odnosno sistem za odgovore na pitanja iz komunalne oblasti. Suština rešavanja KBO jeste da je dovoljno da građanin, sa svojim problemom, dođe u Kancelariju, podnese odgovarajuća dokumenta, a Gradska uprava potom odlazi do javnih preduzeća, koja su dužna da u zakonskom roku odgovore na ova pitanja. Time se dobilo i na efikasnosti na rešavanju dugogodišnjih nerešenih problema. Ono što smo primetili jeste nedostatak centralnog sistema KBO, odnosno sistema u koji bi bila uključena i državna javna preduzeća, pošto je potrebno da za određene faze građevinskih radova koje zahtevaju investitori dobijemo saglasnosti i od tih preduzeća – ukazao je gradonačelnik Bošnjak na mogućnosti za poboljšanje rada i dalje unapređenje Kancelarije za brze odgovore.