Ekonomsko osnaživanje izbeglih i raseljenih lica - aktivno ka sopstvenom zapošljavanju

Projekat "Dobre komšije", finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji, koji Grad Zrenjanin realizuje u saradnji s partnerom, nemačkom nevladinom organizacijom ASB ("Arbeiter Samariter Bund"), uz stručnu pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, nastavljen je nizom predavanja i radionica s ciljem ekonomskog osnaživanja izbeglih i raseljenih lica. 
 
 
Pod sloganom "Aktivno ka sopstvenom zapošljavanju", saradnici iz organizacije ASB održali su u zrenjaninskoj Gradskoj kući seriju stručnih predavanja za izbegla i raseljena lica koji su, na osnovu konkursa i ekonomskih grantova, dobili mogućnost da započnu neki sopstveni biznis i time ostvare ekonomsku sigurnost za sebe i članove porodica. Predavanja su održavana tokom pet dana, u periodu od 13-19. maja, a pravo da im prisustvuju steklo je 16 lica iz pomenute kategorije.
 
   
 
Učesnike predavanja pozdravio je član Gradskog veća grada Zrenjanina, Dragiša Albulj, poželeo im uspešan rad i zamolio za aktivno učešće u radionici, jer je to u njihovom interesu. 
 - Ovde su profesionalni predavači koji će razjasniti sve eventualne nedoumice koje imate i ne ustručavajte se da ih pitate sve što vam je nejasno – poručio je Albulj.
 
   
 
Jedan od predavača iz organizacije ASB, ekonomski savetnik Miodrag Nedeljković, poručio je polaznicima da "velike preduzetničke ideje počinju malim idejama i malim poslovima".
- Značajno je da u ovom poslu prepoznam ljude koji imaju neku dobru, kvalitetnu preduzetničku ideju, a vi već imate i neke svoje ideje i već započete neke poslove. Ova predavanja treba shvatiti kao mogućnost da budemo aktivni sagovornici i razmenimo neka teoretska i praktična znanja koja obostrano posedujemo – kazao je Nedeljković. 
 
   
 
Realizacijom ovog dela projekta "Dobre komšije", izbegla i raseljena lica koja su se odlučila da zapošljavanje ostvare pokretanjem sopstvenog biznisa, stekla su neka neophodna, stručna znanja koja će im, svakako, pomoći da na najbolji način, uz pomoć zajednice, realizuju sopstvene ideje.