Pomoć i za Raču i Paraćin

Grad Zrenjanin nastavlja da upućuje humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima širom Srbije i juče je pomoć dopremljena opštinama Rača i Paraćin. Manju količinu pomoći u Raču je lično dopremio gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, a u Paraćinu je, lokalnom opštinskom rukovodstvu, predao oko tonu humanitarne pomoći obezbeđene posredstvom zrenjaninskog Crvenog krsta. Stanovništvu Paraćina Zrenjaninci su uputili namirnice, sredstva za higijenu i dezinfekciju, hranu za bebe...
 
 
U Paraćinu je rečica Crnica, koja protiče kroz grad i u normalnim okolnostima nije šira od dva metra, u roku od sat-dva desetostruko narasla, izlila se iz korita dubokog oko četiri metra i poplavila dve trećine grada. Voda je prodrla i u škole, ustanove, pozorište, privredne objekte, poznatu fabriku konditorskih proizvoda "Paraćinka". Srećom, svi životi su sačuvani, ljudskih žrtvava u ovoj stihiji nije bilo.
 
   
 
   
 
Uprkos teškoj situaciji nakon povlačenja vodenog talasa, domaćini su, na licu mesta, upoznali gradonačelnika Zrenjanina s razmerama nesreće. Stanovništvo se vraća u svoje domove i čisti ih, a ulice su i dalje zagađene, blatnjave, pune izbačenog nameštaja, parketa, školskih klupa, pozorišnih rekvizita i dekora, svega što je postalo neupotrebljivo. U poplavi je stradao i sam predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, čija se kuća takođe našla u vodi i s obzirom da se nalazi na čelu Opštinskog štaba za vanredne situacije, praktično se preselio u svoj kabinet u zgradi opštine. Tako se, kao neuobičajena slika u kabinetu nekog predsednika opštine, na podu kancelarije nalaze dušek i ćebe, gde je Paunović proveo pet prethodnih noći.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina sumira utiske nakon poseta Rači i Paraćinu, dvema od niza poplavljenih opština u Srbiji.
- Rača je mala opština u srcu Šumadije, nerazvijena, a sada i sa pretrpljenom štetom od poplava. Odneli smo manju količinu humanitarne pomoći namenjene najmlađim stanovnicima te opštine – hranu, kozmetiku i bebi opremu, a zatim je jedan kamion, nakon direktne naše komunikacije s Crvenim krstom i predsednikom opštine Paraćin, ispraćen do te opštine. Na licu mesta, sa zamenikom predsednika opštine Jugoslavom Lukićem, obišli smo i mesta gde se voda najduže zadržala i upoznali se s posledicama nesreće. Stanovnici Paraćina i dalje su u šoku, umorni, pet dana izloženi nadčovečanskim naporima i pružamo im svu podršku, kako sada, tako i u budućem periodu, ako se za to ukaže potreba – rekao je gradonačelnik Bošnjak u Paraćinu.  
 
   
 
   
 
On je još jednom uputio sve pohvale zrenjaninskom Crvenom krstu, koji se u ovoj situaciji poneo vrlo ozbiljno, odgovorno, dobro organizovano, ali i privrednicima i pojedincima koji su, svako sa svoje strane, doprineli značajnoj ulozi Grada Zrenjanina u upućivanju različitih vrsta pomoći u gotovo sva ugrožena područja na teritoriji Srbije – od Srema, Šapca, Sremske Mitrovice, Koceljeve i Obrenovca, do Malog Zvornika, Rače i sada, najjužnijeg, Paraćina.