Zrenjanin se uključio i pomogao Krupnju

Zrenjanin se juče uključio i pomogao Krupnju. U skladu s nazivom "Uključi se: pomozi – Zrenjanin za Krupanj", celodnevna humanitarna akcija animirala je brojne Zrenjanince da na više lokacija u centru grada doprinesu prikupljanju novčanih sredstava za postradalo stanovništvo opštine Krupanj. Akciju su podržali i glumci popularnog serijala "Državni posao" Dejan Ćirjaković - Boškić i Nikola Škorić - Torbica, kao i beogradski radio voditelj Igor Brakus.
 
 
Zrenjaninci su tokom celog dana mogli da popiju "kafu solidarnosti" u svim ugostiteljskim objektima BID zone i plate je slanjem SMS poruke na broj 1003, ubace svoj prilog u kutije postavljene namenski za skupljanje pomoći za Krupanj, pogledaju lutkarsku predstavu, učestvuju na tvitapu, druže se sa glumcima, ili pogledaju neku od predstava u zrenjaninskom "Narodnom pozorištu" i koncert u atrijumu pozorišnog kluba "Zeleno zvono". Na štandu Crvenog krsta građani su mogli priložiti humanitarnu pomoć. Iz kluba je emitovan i program "Radio Zrenjanina", a poziv svojim sugrađanima da im se priključe u ovoj akciji uputio je i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. On je rezimirao šta su sve Zrenjaninci, brojni volonteri, dobrovoljci i donatori, učinili proteklih dana, na koji način pomogli ugroženim područjima i najavio još neke aktivnosti na tom planu. 
- Prošli smo i ovde, u srednjem Banatu, kroz dosta izazova u prethodnom periodu, i nismo zaboravili na tu empatiju, na brigu o čoveku, o ugroženim ljudima. Iz Beograda će, u večernjim časovima ili tokom sutrašnjeg prepodneva, stići jedna veća grupa žena i dece na privremeni smeštaj, pored onih koji su već našli utočište u našoj sredini. Spremamo se da dobijemo još neke privremene sugrađane i trudićemo se, zaista, da i njima budemo dobri domaćini, odnosno da što manje osete patnju i nedaću koja ih je zadesila – rekao je Bošnjak i dodao šta sledi nakon ovoga.
- Ovo se još nije završilo, sledi period obnove poplavljenih područja, rekonstrukcije i Zrenjanin će, kao što je i kroz ovu današnju akciju, biti sastavni deo pomoći čitavoj Republici Srbiji.
 
   
 
Predsednik Pokreta "Novi optimizam", ujedno i organizator akcije, Branislav Guta Grubački objasnio je da je sama inicijativa rezultat rada grupe ljudi.
- Nas desetak se spontano okupilo i rešili smo da napravimo ovu akciju, kao naš mali doprinos pomoći Krupnju, koji smo odabrali jer je zaista mnogo nesreće pogodilo to mesto. U odnosu na koncentraciju nesreće, Krupanj je, nekako ostao u drugom medijskom planu. Kao neko ko se bavi organizacijom i poznaje određene uticajne ljude, imao sam obavezu da ih organizujem, kako bi se i drugi, na svoj način, uključili. Ne mislim da je ovo nešto posebno u odnosu na sve one koji su do sada već dali pomoć ili koji imaju veću moć da celu stvar artikulišu, ali ovo je naša mera za 25. maj, za Zrenjanin za Krupanj, rekao je Guta.
 
   
 
Dejan Ćirjaković ocenio je da su ovakve akcije veoma bitne kako se ne bi izgubila inicijalna energija, jer, kako je rekao, tek predstoji potreba za skupljanjem pomoći za ugroženo stanovništvo.
 
Njegov kolega iz "Državnog posla" Nikola Škorić pozvao je sve da se uključe u slične akcije.
- Bezveze bi bilo ne pojavljivati se na ovakvim akcijama. Krupanj nije bio toliko u fokusu. Tek nakon tri ili četiri dana, koliko su ti ljudi bili u blokadi, je počelo više vesti da dolazi. A ova poplava je napravila totalnu katastrofu, rekao je popularni Torbica.
 
 
Jučerašnjoj akciji doprinos su dali: Grad Zrenjanin, gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, Crveni krst Zrenjanina, Radio "Zrenjanin", Narodno pozorište "Toša Jovanović", Novi Optimizam, KultureKick Creative Productions, BID, Diginet, Digital Style, Sportski savez grada Zrenjanina, List "Zrenjanin", Klik FM, Internet portal "I love Zrenjanin", RTV Santos, televizija KTV, RTV, građanska škola "Novo društvo", Amatersko pozorište "Madač", neformalna grupa mladih aktivista #ZrUp.