Nabavljen hidraulični ginekološki sto i renoviran prostor Dispanzera za žene

Kao rezultat aktivnosti koje su trajale devet meseci, nabavljen je specijalni hidraulični ginekološki sto namenjen, prevashodno, ženama sa invaliditetom, ali i teže pokretnim pacijentkinajma i trudnicama u poodmakloj trudnoći, koje svoje zdravlje kontrolišu u Dispanzeru za žene. Osim nabavke stola, izgrađena je i pristupna rampa Dispanzeru, a izvršene su još neke građevinske intervencije unutar objekta, nakon kojih je ova zdravstvena ustanova pristupačnija ženama s invaliditetom, ali i ostalim pacijentkinjama.
 
 
Akciju nabavke hidrauličnog stola pokrenula je tokom nedelje borbe protiv raka grlića materice Ženska odbornička mreža u Skupštini grada Zrenjanina, a na inicijativu članica Udruženja paraplegičara Banata. Akciji su se ubrzo priključili gradonačelnik Zrenjanina, Gradska uprava, Savet za ravnopravnost polova grada Zrenjanina, svi odbornici Skupštine grada, pojedini donatori, obezbedivši neophodna sredstva za nabavku stola i navedene radove, u iznosu od oko 280.000 dinara.
 
Svečanosti u Dispanzeru za žene prisustvovali su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin, koordinatorka Ženske odborničke mreže Eržebet Popov, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica, direktor Doma zdravlja Zrenjanin Miodrag Subić, pojedini odbornici Skupštine grada Zrenjanina, kao i korisnice usliuga Dispanzera za žene, članice Udruženja paraplegičara Banata.
 
   
 
Načelnica Službe za Zdravstvenu zaštitu žena – dispanzera za žene, dr Gordana Marković, specijalista ginelologije i akušerstva, ističe da žene s posebnim potrebama od sada imaju mogućnost da se jave Dispanzeru i dobiju kompletne usluge koje su im do sada, zbog nepristupačnosti, bile uskraćene ili znatno otežane.
- Posebno se divim energiji i entuzijazmu Snežame Nikolič, koja je više od dvadeset godina vezana za invalidska kolica, jer je ona glavni inicijator i pokretač ove akcije. Organizovaćemo naknadno skrininge raka grlića materice i raka dojke, njima će se upriličiti redovni preventivni pregledi. Te žene su, nažalost, u startu hendikepirane svojom osnovnom bolešću, od danas su te njihove želje ostvarene. Ja upućujem apel ženama s teritorije grada Zrenjanina da se odazivaju pozivima na skrininge raka dojke i raka grlića materice, jer je procenat žena koje se odazivaju dosta nizak – poručila je dr Marković.
 
S obzirom na prirodu njihovog zdravstvenog problema, skrining kod žena sa invaliditetom biće organizovan subotom, za šta će one dobijati pozive, ali ako nastupi hitan slučaj ili nešto slično, one će doći i potražiti uslugu u bilo kom terminu.
 
   
 
Pomenuta Snežana Nikolič, članica Upravnog odbora Udruženja paraplegičara Banata, takođe je apelovala na sve žene s invaliditetom i teško pokretne da pozovu telefon 023/581-350, kako bi podaci o njima bili uneti u bazu podataka, radi pozivanja na kontrolne preglede.
- U svoje i ime svih žena sa invaliditetom htela bih da se zahvalim svima koji su, na bilo koji način, pomogli da Dispanzer za žene za samo devet meseci postane u potpunosti pristupačan, da se izgradi pristupna rampa i kupi sto, da se obezbedi prenosivi ultrazvuk, pristupačna ambulanta i toalet. To nam zaista mnogo znači - rekla je ona.
 
- Zahvajujući nedelji borbe protiv raka grlića materice kada je Ženska odbornička mrežabila upoznata sa problemom koji je postojao u Domu zdravlja, sve odbornice su na tom sastanku jednoglasno odlučile da doniraju neka sredstva i  počnu da prikupljaju preostala za kupovinu hidrauličnog stola. Išlo je dosta teško, ali se nadam da će u budućnosti biti malo bolje, s obzirom da Odbornička mreža očekuje i nastavak saradnje s Domom zdravlja – rekla je odbornica u Skupštini grada Zrenjanina, koordinatorka Ženske odborničke mreže, Eržebet Popov.
 
 
 
-  Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su se na poziv Ženske odborničke grupe odazvali i ovu priliku koristim da im se zahvalim što su učestvovali u kupovini ovog uređaja. Zahvaljujem se i pojedincima koji su se takođe odazvali pozivu, njihov broj nije velik, ali ako svako makar i malo uzme učešće u jednoj ovakvoj akciji, može mnogo toga da se uradi. Nadam se da će bitri još pojedinaca koji žele i mogu da pomognu jer samo tako možemo da stvorimo uređenije društvo i bolji Zrenjanin, kazao je zamenik gradonačelnika Santovac.
 
- Kao pokrajinski poslanik i lekar mogu da kažem da zdravstveni sistem dugo vremena nije Dom zdravlja prepoznavao i tretirao adekvatno. Čuli smo od načelnice da ima puno organizacionih i tehničkih problema i mislim da ima puno prostora da se rad ove službe popravi i organizaciono i tehnički. Domovi zdravlja pripadaju opštinama, a znamo da su one mahom siromašne i ne mogu puno da urade na održavanju i funkcionisanju objekata. Puno je tehničlkih problema oko obnavljanja opreme, aparata i održavanja prostora. Zato mislim da je dodatna pomoć Pokrajine i Republike apsolutno potrebna i neophodna, a Grad je pomogao i ovaj put i uvek pomaže, rekao je  pokrajinski poslanik Predrag Matejin.
 
- U januaru, kada smo otvorili priču o ovom problemu, ova zgrada nije izgledala ovako, prvo je tu bilo stepenište kao prepreka, a nije bilo ni hidrauličnog ginekološkog stola. Drago nam je da smo u našoj sredini pronašli najpre žene, a zatim i muškarce koji su pokazali razumevanje za rešavanje ovog problema  i što danas, konačno, žene sa invaliditetom mogu samostalno da dođu u ambulantu na redovan ginekološki pregled i ostvare svoje pravo koji im je zakonom zagarantovano, rekla je Radoslava Aralica, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra.
 
 
- Samo pre devet meseci krenuli smo u projekat poboljšanja uslova u Savetovalištu za žene. Decenijama unazad ovde ništa nije ulagano, a danas smo ovde da zvanično otvorimo rampu za žene sa invaliditetom, stigao je hidraulični ginekološki sto, uređen je unutrašnji prostor Dispanzera za žene, čekaonica je renovirana, presvučene su stolice i ginekološki stolovi, kupljen je CTG aparat, sonda za ultrazvučni aparat, stigli su i novi računari, klima uređaji i mnogo toga je urađeno za samo devet meseci. Najveći deo sredstava je izdvojila lokalna samouprava, kojoj se zahvaljujem, kao i donatorima koji su pomogli i nadam se i dalje dobroj saradnji s njima - istakao je direktor Doma zdravlja Zrenjanin, Miodrag Subić. 
 
Podsećamo, na početku ove akcije, Ženska odbornička mreža saopštila je da u Srednjebanatskom regionu ima preko 17.000 pacijentkinja sa motornim invaliditetom, odnosno problemima sa hodom i penjanjem uz stepenice, a u Zrenjaninu je taj broj veći od 4.000. Takođe, odbornice Skupštine grada, koje su za ovu svrhu izdvojile po 3.000 dinara, navele su i da će kupljeni hidraulični ginekološki sto služiti i  za preglede naših starijih sugrađanki, kao i trudnica u poodmakloj trudnoći.