Ministar Verbić u Zrenjaninu: upisnu politiku prilagoditi potrebama tržišta rada

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije dr Srđan Verbić boravi danas u Zrenjaninu. On je posetio Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu "Uroš Predić", a potom je u Gradskoj kući razgovarao s čelnicima lokalne samouprave i Srednjebanatskog upravnog okruga i održao sastanak sa direktorima srednjih škola iz školskih uprava Zrenjanin i Sombor u vezi sa upisom učenika u prvi razred srednjih škola.
 
 
Nakon posete HPTŠ "Uroš Predić", ministar Verbić je rekao da je današnja poseta toj školi prilika da se pošalje vrlo jasna poruka da država mora da uradi više za srednje stručne škole, naročito za one profile koji vode direktno u privredu. 
- Ne možemo više tolerisati upis na one profile gde imamo većinu nezaposlenih i veliki broj onih koji odustaju od školovanja. Mi moramo da prilagodimo upisnu politiku potrebama tržišta rada. To nije ni lako, ni bezbolno, ali to mora da se uradi. Sramota je da imamo jako mali broj odeljenja za pojedina zanimanja i to moramo da ispravimo, a ispravićemo tako što ćemo favorizovati škole koje imaju direktan prolaz ka tržištu rada. Trpeli smo ranijih godina velike pritiske da se otvaraju još neka odeljenja u školama koje su "opšte" i mi taj luksuz više ne možemo da dozvolimo. Danas smo u jednoj tehnološkoj školi koja uspešno funkcioniše, čak i u situaciji kada nema preveliku pomoć privrede. Mi hoćemo da napravimo takvu školu u kojoj će se predstavnici privrede takmičiti ko će da zauzme to mesto partnera i pomoći da ta škola zaista proizvede kadar za potrebe tržišta rada – istakao je ministar dr Srđan Verbić i dodao da je želja ministarstva da se upis u škole prilagodi lokalnoj sredini, odnosno onome što je potrebno lokalnoj sredini za brži ekonomski razvoj. 
 
 
On se osvrnuo i na štrajk dela prosvetnih radnika i rekao da je štrajk definisan zakonom, te da zaposleni u prosveti moraju imati u vidu da, osim onog što im je definisano kao pravo, moraju znati i šta su im obaveze, i to je vrlo jednostavna situacija. Napomenuo je da borba za prava podrazumeva i poštovanje obaveza. Ova školska godina je, po njegovim rečima, odavno ugrožena i đaci već mesecima imaju štete od onog što se dešava u školama.
- To sada ne možemo nadoknaditi u poslednjem trenutku i nikakvo planiranje nadoknade gde bi đaci imali po devet časova ili išli u školu svake subote ne dolazi u obzir. Takve nadoknade ne možemo da pravimo i o tome je trebalo razmišljati ranije, ne mogu đaci sada dodatno da ispaštaju. Treba organizovati ono što je realno i moguće u ovom trenutku, ali ne postoji opravdanje, niti izgovor da se, zbog ovakve godine, nije učilo ili nije moglo pripremati, mi moramo da živimo i da radimo u ovakvim vremenima i svi moramo da se maksimalno spremimo za sve što nas čeka – kazao je Verbić.   
 
Tokom posete HPTŠ "Uroš Predić" ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imao je priliku i da prisustvuje praktičnoj nastavi koju učenici izvode u školskoj mini-pekari i mini-mlekari i ocenio da je našoj zemlji potrebno dualno obrazovanje kakvo fukcioniše u zemljama sa jačom privredom od naše, kao i da su nam potrebne kompanije koje bi podržale odgovarajući obrazovni profil, ne u smislu da budu zainteresovane samo za rezultat, već i za ulaganje u škole, u vidu opreme, dodatne obuke za zaposlene, stipendija za učenike.  
 
 
   
 
Deo današnje posete Zrenjaninu ministar Verbić iskoristio je i za razgovor s funkcionerima lokalne samouprave i Srednjebanatskog upravnog okruga. U odsustvu gradonačelnika Čedomira Janjića, domaćin ministru bio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a prijemu su prisustvovali i pomoćnik ministra dr Zoran Kostić, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, načelnik Školske uprave za Banat Staniša Banjanin, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina David Dimkić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.