Predstavljeni projekti LAG ''Carska bara'' za 2015. godinu

Predstavnici Lokalne akcione grupe (LAG) "Carska bara" predstavili su juče u Gradskoj kući četiri projekta planirana za realizaciju tokom 2015. godine. Svoje aktivnosti prezentovali su predsednik Upravnog odbora LAG-a Milenko Todić i članovi Ištvan Požar (Belo Blato), Srboljub Stojković (Knićanin), Ervin Gazdag (Ečka) i Šandor Balanji (Lukino Selo). U ime Grada Zrenjanina prezentaciji je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. 
 
 
LAG "Carska bara" je neprofitabilna, neformalna organizacija, formirana kao partnerstvo šest naselja, na osnovama "Leader" programa. Koordinator grupe Ištvan Požar rekao je da je LAG "Carska bara" nastala 2013. godine, s ciljem samoorganizovanja i udruživanja nekoliko ruralnih sredina, izrade strategije ruralnog razvoja i realizacije određenih projekata. U LAG su uključena naseljena mesta koja gravitiraju Carskoj Bari i donjem toku Begeja - Ečka, Stajićevo, Belo Blato, Lukino Selo, Perlez i Knićanin. Ukupna teritorija partnerstva iznosi 278 km2 i na njoj živi 12.750 stanovnika. Kao i u slučaju drugih lokalnih akcionih grupa, i ova je sačinjena od predstavnika vlasti, javnog sektora, nevladinih organizacija i privatnih preduzetnika, a odluke se donose konsenzusom. Akcenat je na aktivnostima lokalnog stanovništva, specifičnim za svaku sredinu i svako naseljeno mesto ponaosob. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je da je Grad Zrenjanin aktivno učestvovao u formiranju LAG-ova i naglasio da su, praktično, sva naseljena mesta na teritoriji Grada raspoređena u četiri lokalne akcione grupe. 
- Važno je da ove akcione grupe međusobno koordiniraju, rade zajedno, da se stvore uslovi i projekti za povlačenje sredstava iz Evropske unije, ali je podjednako važno i da od naših sugrađana koji žive u ovim naseljenim mestima čujemo šta je to što je njima potrebno i da zajedno s njima realizujemo njihove zahteve. Cilj nam je da obezbedimo uslove da ljudi ostanu na selu, da mladi ostanu na selu. Danas predstavljamo četiri projekta iz različitih oblasti, od kojih je jedan okrenut i ka mladima – kazao je Radišić.   
 
   
 
Ištvan Požar je predstavio jedan od navedenih projekata – uvođenje tzv. "zaštitnog znaka" - "Carske korpe".
- To je inovacija u Srbiji, želja nam je, putem interneta, okupimo sve individualne poljoprivredne proizvođače koji mogu da ponude tržištu neki proizvod, bilo da su u pitanju baštovani, voćari ili gazdinstva koja se bave proizvodnjom džemova, kuvanog paradajza, vina, suhomesnatih proizvoda… znači, tradicionalnom proizvodnjom, izradićemo bazu podataka i taj projekat je u fazi realizacije. Želja nam je da pomognemo proizvođačima da lakše plasiraju svoj proizvod, ali i kupcima, da dođu do svežeg i zdravog proizvoda – naveo je Požar. 
 
Istaknuti povrtar iz Lukinog Sela, Šandor Balanji, tom vrstom proizvodnje bavi se gotovo dve decenije. Od 2007. godine pokrenuo je organsku proizvodnju pod folijama i na otvorenom prostoru i poseduje sertifikat o organskoj proizvodnji za 15 različtih proizvoda. On je predstavio projekat "Stručni seminar o organskoj proizvodnji". 
 
Srboljub Stojković iz Knićanina govorio je o projektu uređenja centra naseljenih mesta uključenih u LAG "Carska bara", koji podrazumeva uređenje parkovskih površina, postavljanje klupa i odgovarajućeg mobilijara, dok je Ervin Gazdag  prezentovao projekat – edukativni program "Upoznavanje mladih s prirodnim resursima LAG-a Carska bara", s ciljem da se najmlađe generacije, učenici osnovne škole, kroz edukaciju i neposredno učešće, upoznaju sa zavičajem, prirodnim okruženjem u kom žive i susednim naseljima, koja se, uglavnom, nedovoljno poznaju, a poseduju brojne potencijale i prirodne resurse.