Zrenjanin od 9. do 11. aprila domaćin međunarodnog košarkaškog turnira za kadete

Zrenjanin će od 9. do 11. aprila biti domaćin međunarodnog košarkaškog turnira za kadete (igrače uzrasta do 16 godina, rođene 1999. god.), koji se održava povodom 70 godina košarke u Zrenjaninu. Ovaj turnir okupiće osam ekipa, od kojih neke spadaju među najzvučnija imena svetske košarke, poput španskih Reala i Barselone, zagrebačke Cibone i italijanske Stella Azzura iz Rima, a uz njih nadmetaće se i kadeti domaćih ekipa – beogradskog Partizana, Sport's Worlda (Novi Sad), Svetog Đorđa (Žitište) i Proletera iz Zrenjanina. Turnir će, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući, imati humanitarni karakter, jer će sav prihod na bazi dobrovoljne kupovine ulaznica ići u korist Udruženja "Transplant heroji", a košarku će ovom prilikom zaigrati i deca iz zrenjaninske osnovne i srednje škole "9. maj", odnosno deca s posebnim potrebama.
 
 
Na turniru će nastupiti dečaci od kojih će neki već za dve-tri godine biti u seniorskim sastavima svojih ekipa, a pojedini već spadaju među najtalentovanije u svojoj generaciji u  evropskim razmerama, poput Dina Radončića, rođenog u Zrenjaninu, sada člana madridskog "Reala", koji je prve košarkaške korake načinio u zrenjaninskom KK "Uno Grande", a potom igrao i u KK "Storm" (Zrenjanin) i "Barseloni". 
 
Na današnjoj pres-konferenciji predstavljeni su učesnici turnira i raspored i naznačeno je da će ga promovisati dvoje istaknutih sportista – nekadašnji košarkaški reprezentativac Žarko Čabarkapa i atletičarka Ivana Španović, kao i naš poznati glumac i tv voditelj Vladimir Aleksić, koji ima jednu značajnu "dodirnu tačku" s košarkaškim sportom – tumačio je lik našeg legendarnog košarkaša Radivoja Koraća u filmu "Žućko – Priča o Radivoju Koraću".
 
Prisutnima su se na konferenciji za novinare obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, Žarko Čabarkapa, član ekipe KK "Proleter" iz 1956. godine Lajoš Engler, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član UO Košarkaškog saveza Srbije Darko Karan, direktorka Osnovne i srednje škole "9. maj" Zrenjanin Snežana Oluški, predsednik  udruženja "Transplant heroji", koje okuplja roditelje čijoj su deci transplantirani organi, Dejan Frček, i PR turnira Bogoljub Grujić.
 
Posebno je pozdravljeno prisustvo članova šampionske selekcije zrenjaninskog "Proletera" koja je 1956. godine osvojila titulu prvaka Jugoslavije – Lajoša Englera, Ljubomira Katića i Aleksandra Tornjanskog. U njihovo ime obratio se Lajoš Engler, standardni član prve petorke tog tima i reprezentacije Jugoslavije.
 
 
Obraćajući se u ime Grada Zrenjanina, pokrovitelja turnira, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što će se ovakav turnir održati baš u našem gradu.
- Kada kažemo Barselona, Real Madrid, Cibona, Partizan, mislim da dalje ne treba ništa da pričamo. Čast mi je, što sam, zajedno s organizatorima, uspeo da prepoznam značaj ovakvog turnira i nadam se dobroj posećenosti u Kristalnoj dvorani, kao i da će učesnici poneti lepe utiske iz našeg grada i da će ponovo doći. Nadam se i da će ovaj turnir postati tradicionalan, jer mislim da će, pre svega, naši mladi sugrađani, na njemu imati šta da vide – rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
Nekadašnji košarkaški reprezentativac Žarko Čabarkapa, osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Indianapolisu 2002. godine i jedini Zrenjaninac koji je do sada igrao u NBA ligi, ističe da su ovakvi turniri značajni i za grad u kom se organizuju i za mlade košarkaše koji na njima učestvuju.
- Oni će imati priliku da odmere snage s najtalentovanijima u Evropi u tom uzrastu i verujem da ćemo na delu moći da vidimo i neke buduće šampione. Velika stvar za sve nas koji volimo Zrenjanin, koji smo odavde, i za košarku u ovom gradu – rekao je Čabarkapa i poručio mladim košarkašima da ne postoji konkretan savet kako da se stigne do NBA lige, već je najbitnije da se voli košarka i da se ide korak po korak u tome što se radi.
 
Utakmice ovog košarkaškog turnira se igraju u hali "Medison" i "Kristalnoj dvorani", ulaz je, kako je pomenuto, na bazi dobrovoljnog priloga i celokupan prihod namenjen je udruženju "Transplant heroji". U četvrtak (9. april) i petak (10. april) igraju se preliminarni mečevi, u subotu (11. april) mečevi za plasman, a finalni meč je na programu u 19 časova.
 
 
Nakon održane konferencije za novinare, gostima su se pridružila još dva nekadašnja košarkaša – Đorđe Budimir, odbornik u sadašnjem sazivu Skupštine grada, dugogodišnji prvotimac KK "Kombinat Servo Mihalj" i Goran Knežević, takođe nekadašnji član "Kombinata" i beogradskog "Partizana". Oni su iskoristili priliku za fotografisanje s članovima selekcije Proletera iz 1956. godine, Žarkom Čabarkapom i gradonačelnikom Janjićem, pa su se, na taj način, simbolično susrele tri košarkaške generacije iz našeg grada, s više nego eminentnim predstavnicima svake od njih.