Ambasador Rumunije posetio Zrenjanin

Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu posetio je danas naš grad i za njega je u Plavom salonu Gradske kuće organizovan prijem.

Tokom razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem ocenjeno je da su odnosi Zrenjanina i gradova u Rumuniji zaista prijateljski i da postoji mogućnost konkretizovanja dosadašnje saradnje na mnogim poljima, a posebno kada je u pitanju privreda.

 

 

Ambasador Banu je kasnije, u izjavi novinarima, izrazio zadovoljstvo današnjom posetom.

- Na današnjem sastanku razgovarali smo i o podršci koju Rumunija pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a takođe, bilo je razgovora i o zajedničkim projektima koji će se u narednom periodu realizovati. Isto tako, razgovarili smo i o poziciji rumunske nacionalne manjine ovde u Zrenjaninu i ostvarivanju njihovih prava, kako verskih, tako i onih koji se tiču njihovog obrazovanja - rekao je Banu ocenivši da je današnji sastanak bio vrlo konstruktivan i svojevrsni uvod za sledeći susret na kome će se razgovarati o konkretnim koracima.

 

 

Gradonačelnik Janjić takođe je ukazao na dobru saradnju sa susednom Rumunijom i istakao da je zajednička namera da se unapredi privredna saradnja.

- Mi nemamo investitora iz Rumunije, ni privrednika iz te zemlje koji je našao interes da dođe u Zrenjanin, a to će upravo i biti ono na čemu ćemo raditi. Nadam se da ćemo već u septembru organizovan ponovni susret, u proširenom sastavu, sa privrednim stručnjacima iz Rumunije i našeg grada. To će biti prilika za promociju Zrenjanina, industrijske i slobodne zone, ali i sve ono što bi Grad mogao da ponudi zainteresovanim investitorima iz Rumunije - rekao je gradonačelnik.

 

 

Nakon prijema u Gradskoj kući, ambasador je bio u prilici da poseti Narodni muzej i stalnu postavku, između ostalog i “Rumunsku sobu” u Etnološkom odeljenju, a njegove impresije celokupnom posetom muzeju najbolje opisuje rečenica koju je po završetku obilaska izgovorio na srpskom jeziku da u zrenjaninskom muzeju vlada neki dobar duh.