Počinje realizacija projekta opremanja rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom

Grad Zrenjanin izdvojio je milion dinara za opremanje rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom, rekao je danas gradonačelnik Čedomir Janjić na konferenciji za novinare u Gradskom pres centru, a kojoj je prisustvovala i Milica Knežević, koja je i pokrenula inicijativu za njegovo otvaranje. 

- Zahvaljujem se Milici na inicijativi. Naša ustanova Sportski objekti je odmah izašla u susret i naravno, učešće je uzeo i Grad Zrenjanin. Znamo da je najteže na početku, dok se ne animiraju svi oni koji su zainteresovani da pomognu i podrže projekat - rekao je gradonačelnik izrazivši očekivanje da će vrlo brzo biti prikupljen i ostatak potrebnih sredstava i da će centar biti vrlo brzo u funkciji.

 

 

- Biće mi drago da će naši sugrađani, ali i oni koji dođu iz drugih sredina imati koristi od toga i očekujemo da Zrenjanin bude jedan od centara za rehabilitaciju - dodao je on.

Milica Knežević zahvalila se Gradu koji je, kako je navela, prepoznao potrebu za takvim centrom koji će biti od velikog značaja, ne samo za stanovnike Zrenjanina već i šire.

- Već sada imamo pozive ne samo iz Srbije već i regiona, ljudi se raspituju i prezadovoljna sam koliko brzo je krenula realizacija, a posebno što u Srbiji takav centar ne postoji, pa je potreba za njim veća - kazala je ona.

Prema njenim rečima, centar će biti nalik onom u Americi, gde je i sama bila na rehabilitaciji, uskoro se očekuje adaptacija i renoviranje prostora, zatim i nabavka potrebnih sprava, a ono što je posebno raduje jeste velika podrška javnosti i želja volontera koji su već izrazili spremnost da pomognu.  

 

 

Koordinator Gradskog pres centra Stevica Sokolov rekao je da jedna domaća farmaceutska kuća zainteresovana da pruži pomoć, ali da će o tome javnost uskoro biti obaveštena. 

Zamisao je da centar bude na raspolaganju osobama sa invaliditetom iz cele Srbije, a Nevladina organizacija RETES i Javna ustanova "Sportski objekti" Zrenjanin, kao prvi korak, potpisali su nedavno ugovor o zakupu jednog od objekata u Sportskom centru "Partizan" na vremenski period od dve godine. 

Centar će biti mesto za pružanje specijalizovanih vežbi i terapija koje će pomoći fizičkom, ali i psihičkom oporavku osoba sa invaliditetom. 

Milica Knežević (21) doživela je 2009. godine tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostala paralizovana. Nakon što je prošla kroz profesionalni rehabilitacioni program u Americi, koji joj je doneo dobre rezultate, došla je na ideju da pokrene inicijativu za osnivanje prvog neprofitnog Rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom u našem gradu.