Saradnja Zrenjanina i kineskog grada Šenjanga

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predstavnica Grada Šenjanga iz Narodne Republike Kine, Han Šjao Jan potpredsednica Narodne političke konsultativne konferencije Komiteta Šenjanga i potpredsednica Narodnog udruženja Šenjanga za prijateljstvo sa stranim zemljama, potpisali su danas Pismo o nameri o uspostavljanju saradnje između ova dva grada.

 

 

U skladu sa principima diplomatskog odnosa između Kine i Srbije, radi jačanja razumevanja i prijateljstva između dve zemlje, nakon razgovora u Gradskoj kući, složili su se o uspostavljanju saradnje koja će se ostvarivati na osnovu uzajamno korisnih principa za promovisanje zajedničkog razvoja, a kroz saradnju u oblastima privrede, trgovine i turizma, poljoprivrede, nauke, tehnologije, kulture, obrazovanja, sporta, javnog zdravlja, zaštite životne sredine.

Takođe, složili su se i u tome da lideri i srodna odeljenja obe strane održavaju redovan kontakt kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.
Gosti iz Kine istakli su da je Šenjang grad sa dugom istorijom i kulturom, kao i razvijenom industrijskom strukturom. Pokazujući zadovoljstvo zbog posete Zrenajninu primetili su, po njihovim rečima, srdačnost stanovnika, divno okruženje ali i obilje resursa i saglasili se da će na osnovu prijateljstva dva grada vredno sprovoditi saradnju u mnogim važnim pravcima, sektorima i na razlicitim nivoima, tako da gradjani obeju strana imaju koristi od takvog odnosa.

 

 

Gradonačelnik Janjić je istakao da će nakon današnjeg razgovora sa rukovodstvom ovog velikog kineskog grada, uskoro uslediti i sastanak sa njihovim privrednicima i dodao:

-Nismo zaboravili da razgovaramo i o kulturnoj, sportskoj i trgovinskoj saradnji, ali pre svega sam iskoristio priliku da upoznam svoje goste sa potencijalima Zrenjanina i sa onim što nudimo potencijalnim investitorima kako bi došli u naš grad. Siguran sam poznavajući planove kineske ekonomije i njihovih privrednika da će mnoge kompanije doći u Srbiju, mi se trudimo da ih animiramo kako bi investirali u Zrenjaninu i upravo ovde otvorili pogone, a benefit toga jeste zapošljavanje Zrenjaninaca.

 

 

Janjić je objasnio da je ovo još jedan vid saradnje sa predstavnicima NRK, i podsetio na već postignutu saradnju sa kineskom kompanijom tokom prethodnog perioda. 
 

Tokom prijateljskog i sadržajnog razgovora kome su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević i predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović, kineska delegacija je uputila poziv domaćinu da posete Šenjang i tamošnjim kompanijama prezentuju svoj grad i industrijske zone.