Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin organizovala je danas "Dan polja kukuruza, suncokreta i soje", na oglednom polju te službe kod naselja Zlatica. Osim velikog broja neposrednih poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u procesu ratarske i semenske proizvodnje, stručnom obilasku ratarskih kultura prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, koji se i obratio prisutnima, posebno istakavši dobru saradnju između PSS Zrenjanin i lokalne samouprave.
 
 
- Grad dodeljuje određena sredstva Poljoprivrednoj stručnoj službi, za potrebe analize poljoprivrednog zemljišta, davanja stučnih saveta proizvođačima, oni takođe prate trendove u toj oblasti, upozoravaju na sve ono što može da ugrozi proizvodnju. Toj službi smo obezbedili i mikroskop za praćenje pojava biljnih štetočina, radi blagovremenog tretiranja i zaštite od strane proizvođača. Smatram da naša Poljoprivredna stručna služba radi na veoma visokom nivou i mi, kao što to radimo i danas, pratimo sve njihove akcije. Želimo da u našoj sredini rade zadovoljni poljoprivredni proizvođači koji će ostvariti proizvodnju koja im omogućava egzistenciju i dalja ulaganja – rekao je Santovac i dodao da će Grad Zrenjanin s ovim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu.   
 
 
Santovac je podsetio da je cilj Grada Zrenjanina da na različtite načine pomogne poljoprivrednim proizvođačima, kao i da je ove godine na tom planu urađeno znatno više nego u ranijem periodu.
- Konačno imamo poljoprivredni budžet koji je veoma značajan i kojim možemo da se ponosimo, taj budžet za ovu godinu iznosi 426 miliona dinara i što je značajnije, sredstva se, kroz različite programe i aktivnosti, direktno vraćaju poljoprivrednim proizvođačima. 
 
 
- Svake godine u proizvodnju se uvode nove sorte hibrida i zamenjuju stare, a ogledna polja, poput ovog u Zlatici, služe da se proizvođači upoznaju s novim sortama, zapaze i upoznaju se s njima, uporede to kasnije sa visinom prinosa – objašnjava Zorica Rajačić, stručni saradnik za ratarstvo u PSS Zrenjanin. Ona je rekla da je na oglednom polju zasađeno više domaćih i stranih sorti kukuruza, suncokreta i soje i ti ogledi služe i stučnjacima i proizvođačima, kako bi se u određenom vremenskom periodu mogle pratiti promene.
 
 
Direktorka PSS Zrenjanin Kristina Salapura ističe značaj organizovanja ovakvih tradicionalnih dana polja jesenjih kultura.
- Prikazujemo danas oglede kukuruza, suncokreta i soje. Kukuruz je izuzetno dobrog kvaliteta, što se tiče zrna i zadovoljni smo na koji način smo primenili nauku u proizvodnji ove kulture. Proizvođači neposredno mogu da se uvere šta i kako je potrebno da se uradi za ostvarenje visokih prinosa. Naši savetodavci obilaze poljoprivredne proizvođače na terenu srednjeg Banata i oni su ove godine u velikoj meri poslušali naše savete i kada je u pitanju agrotehnika i kada se radi o merama nege, i mogu da očekuju dobre prinose – kazala je direktorka  Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.