Dva dana do početka - grad završava pripreme za jubilarne ''Dane piva''

Trideseti "Dani piva" počinju u sredu, 26. avgusta, a grad Zrenjanin i sve javne službe pripremaju se za dolazak, kako se očekuje, rekordnog broja posetilaca manifestacije do sada.   
 
Danas su se javnosti obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Turističkog centra grada Zrenjanina Dragan Vulešević i pr manifestacije Aleksandra Lukić Golijanin koji su na pres konferenciji u Gradskoj bašti predstavili program manifestacije i najavili najznačajnija dešavanja. Konferenciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić izneo je očekivanja da će tokom pet dana manifestaciju posetiti pola miliona gostiju i da same pripreme za "Dane piva", izbor izvođača i prateći programi obećavaju rekordan broj posetilaca do sada.
-  Na pravom smo putu da napravimo najbolje "Dane piva" do sada i s obzirom da se ove godine održavaju trideseti put, hteli smo da ih kao gradski brend dodatno ojačamo, da prerastu lokalni karakter i tako smo i koncipirali program. Dolazak tolikog broja gostiju biće najbolja promocija i najbolja afirmacija grada Zrenjanina i ove sredine i siguran sam da će Zrenjaninci, kao i do sada, biti sjajni domaćini. Ove godine imamo prostor kakav nismo imali do sada, Trg slobode, na kom ćemo raditi velike koncerte, sa sjajnom produkcijom i direktnim prenosom na televiziji "Pink" koncerta u petak – rekao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da je novo na "Danima piva" i koncert Zrenjaninske filharmonije, čiji je rad obnovljen nakon šezdeset godina. 
- Po prvi put oni će nastupati na ovakvoj sceni i sa ovakvom produkcijom i očekujemo da taj, prvi koncert na Trgu slobode, bude spektakularan – naglasio je Čedomir Janjić.
 
   
 
Direktor Turističkog centra grada Zrenjanina Dragan Vulešević rekao je da je akcenat ovogodišnje manifestacije na muzičkim događanjima i koncertima, ali da se "Dani piva" odvijaju na petnaest nezavisnih lokacija, sa isto toliko interesantnih i posećenih programa.
- Sportski program, kulturni program, "Banatske vredne ruke", "Fijakerijada", dečji i drugi programi zaslužuju takođe značajnu pažnju, što sve svrstava manifestaciju u red najbolje organizovanih i najpotpunijih u našoj regiji. Moram da naglasim da su "Dani piva" počeli pre trideset godina i da su izrodili i "Bir Fest" i "Velikogospojinske dane" i druge slične manifestacije i mi sada želimo da održimo neki primat u svemu tome, da kažemo da smo na neki način "patentirali" i da još uvek znamo da to organizujemo na najbolji mogući način – naglasio je Vulešević i saglasio se s očekivanjima gradonačelnika da će ovi "Dani piva" biti najbolji do sada, a da će finansijski efekti moći u potpunosti da se sagledaju tek nakon manifestacije, kroj brojne neposredne i posredne pokazatelje.   
 
- Gradonačelnik će, sa svojim gostima, svečano otvoriti manifestaciju u sredu uveče, na Žitnom trgu, gde će biti mnogo pivskih štandova. Neizostavni pratilac manifestacije, takmičenje u brzom ispijanju piva, odvijaće se tokom četiri dana, od srede do subote, uz brojne muzičke grupe koji će nastupiti na ovoj bini, a prvi će biti Amadeus bend. Potom slede Loko bend, Kerber, Generacija 5, OK bend, YU grupa i tako dalje – naglasila je Aleksandra Lukić Golijanin, zadužena za odnose s javnošću. 
 
 
Na Trgu slobode, gde će biti održani najveći koncerti, počela je montaža bine, a istovremeno se obavljaju završni radovi na postavljanju stubova javne rasvete i zameni dotrajalih svetiljki dekorativne rasvete na fasadama, čime će rekonstruisani Trg slobode u potpunosti biti spreman za koncerte Zrenjaninske filharmonije, Svetlane Cece Ražnatović, Željka Joksimovića i Zvonka Bogdana. 
 
Završeni su radovi na pešačkom mostu, rekonstrukciji pločnika na delu mosta ka Žitnom trgu, a sanirana su i oštećenja na platou Trga dr Zorana Đinđića, na kom će se održati festival folklora "Lala" i prateći programi. 
 
 
Policijska uprava u Zrenjaninu saopštila je danas da će vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju na putnim pravcima ka Zrenjaninu i Novom Bečeju, tokom "Dana piva" i "Velikogospojinskih dana" u susednom gradu. Kontrolu će vršiti i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, Kikindi, Pančevu i Beogradu.
 
Organizacioni odbor "Dana piva" apeluje na Zrenjanince da u centar grada ne dolaze motornim vozilima, kako se ne bi stvarale dodatne gužve u saobraćaju, s obzirom da se očekuje veliki priliv gostiju iz drugih sredina. Gradski autobuski prevoznik NET BUS prilagodio je linije gradskog, prigradskog i međumesnog saobraćaja, te će tako linije broj 6 (Mužlja - Zrenjanin) i 10/a  (Bagljaš – Crnogorska) saobraćati produženo do 02 časa ujutro, a obezbeđeni su i polasci u istom terminu iz Zrenjanina za naseljena mesta Melenci, Žitište, Botoš i Perlez.
 
Dodatni polasci obezbeđeni su i iz Novog Sada i Beograda. Sa autobuske stanice Novi Sad polazak je u 20 časova, a povratak sa autobuske stanice Zrenjanin u 02 časa. Iz Beograda, autobuske stanice BAS, polazak je u 19.15 časova, a povratak takođe u 02 časa, sa autobuske stanice Zrenjanin. 
 
"Dani piva" biće najavljeni sutra i u Beogradu, na pres konferenciji koja će biti održana u konferencijskoj sali hotela "Falkenštajner" Novi Beograd, u 12 časova. Prethodno, u 9 časova, iz Gradske bašte u Zrenjaninu kreće tradicionalna povorka fijakera sa pivskim bačvama, koja će se kretati gradskim ulicama i pozivati Zrenjanince da posete manifestaciju, uz besplatno točenje piva.  

Kompletan program manifestacije možete preuzeti OVDE.