Međunarodni dan mladih biće obeležen i u Zrenjaninu

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, biće obeležen u centru Zrenjanina na dve lokacije, a program počinje u 18 časova, sportskim igrama na parkingu kod Kulturnog centra Zrenjanina - saopštili su danas na konferenciji za novinare predstavnici Sportskog saveza grada Zrenjanina i Kancelarije za mlade, institucija koje zajedno sa Gradom Zrenjaninom, Kulturnim centrom Zrenjanina i "Korzo festom" organizuju tu manifestaciju.
 
Javnosti su se obratili koordinatori Kancelarije za mlade Ivan Mikalački i Miodrag Laništanin, kao i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura, koji su predstavili program obeležavanja Dana mladih.
 
 
Međunarodni dan mladih je godišnji događaj koji ima svrhu da širom sveta skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Prvi put je obeležen 2000. godine, nakon usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, a prema preporuci sa Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu održane 1998. godine u Lisabonu. U Zrenjaninu se ovaj dan obeležava od osnivanja Kancelarije za mlade, 2008. godine. Proteklih godina manifestacije su održavane na kupalištu Peskara, a organizatori su odlučili da ovoga puta to budu lokacije u centru grada – parking "Prevlaka", plato pored "Vodotornja" i renovirani Trg slobode.
 
Ivan Mikalački posebno je istakao nastavak saradnje Kancelarije za mlade s Žandarmerijom, započete prošle godine i organizovanje, ovoga puta, pokazne vežbe i smotre tehničkih sredstava i naoružanja.
- Program koji smo zamislili obuhvatiće više oblasti, značajnih za mlade, zdrav život, sport, muzički program, bezbednost. Donošenjem nove nacionalne Strategije za mlade koja definiše bezbednost mladih kao jednu od najvažnijih oblasti, kao i predstojećeg novog Zakona o policiji i njegove oblasti – modela "policija u zajednici", mi pokušavamo da taj koncept približimo građanima. Jedinica Žandarmerije imaće mali defile sa demonstrativnom vežbom, čije detalje još razmatramo – naveo je Mikalački i dodao da će sportski deo manifestacije biti održan na parkingu "Prevlaka", gde se tokom vikenda održava prvenstvo Srbije u odbojci na pesku.
- Organizovaćemo nadmetanje u više sportskih disciplina, prilagođenih tom trerenu, a samu manifestaciju završavamo muzičkim programom, u okviru "Korzo festa". Program na sportskim terenima počinje u 18 časova, a svečano otvaranje je u 20 časova, ispred "Vodotornja", gde će biti postavljena bina.   
 
 
Mladi i sport čine neraskidivu vezu, te je sasvim razumljivo učešće Sportskog saveza grada Zrenjanina u obeležavanju Međunarodnog dana mladih. Generalni sekretar tog saveza, Simo Salapura, ističe da većinu članstva u sportskim organizacijama čine upravo mladi.
- Osim što su sportisti, oni sigurno mogu da se uključe i u druge aktivnosti kojima kvalitetno mogu da ispune slobodno vreme, steknu određene veštine, nova znanja i prijateljstva. U saradnji s Kancelarijom za mlade, odlučili smo da u ovogodišnju proslavu Dana mladih uključimo i sportske aktivnosti. Zadovoljni smo saradnjom s Kancelarijom i zbog učešća njihovih volontera u radu Sportskog saveza i ovim putem bih pozvao i sve mlade sportiste da se uključe u programe koje priređuje Kancelarija za mlade i time doprinesu aktivizmu mladih u našem gradu – rekao je Salapura na današnjoj Konferenciji za novinare u Gradskoj kući.