Prijem za učesnike XIII Međunarodnog festivala folklora ''Lala''

Sastavni deo "Dana piva" već punih trinaest godina je i Međunarodni festival folklora "Lala", koji je ove godine okupio učesnike iz pet država – Rusije, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Slovenije, uz tradicionalnog domaćina, kulturno-umetničko društvo "Pionir" iz Zrenjanina. 
 
 
Za učesnike festivala danas je priređen prijem u Gradskoj bašti, a goste je pozdravio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. S obzirom da još nisu svi stigli u Zrenjanin, prijemu su prisustvovali predstavnici ansambala "Balakirjev" iz Moskve, "Padureanka" iz Deve (Rumunija) i "Ruščuklijče" iz grada Ruse, na bugarskoj obali Dunava, a na festivalu će se predstaviti još i ansambli "Predgrad" Kočevje (Slovenija) i "Taban" iz bratskog mađarskog grada Bekeščabe. 
 
 
 
Santovac je gostima poželeo prijatan boravak u našem gradu, da iz njega ponesu što lepše utiske i uspomene, i upoznao ih s "ličnom kartom" Zrenjanina. Istakao je i značaj ovakvih festivala za predstavljanje kulture i običaja drugih zemalja, ali i za upoznavanje gostiju s kulturom naše zemlje.
- Gosti su nam ansambli s kojima naše kulturno-umetničko društvo "Pionir" ostvaruje dobru saradnju i to je prilika za druženje, razmenu iskustva, neka nova saznanja o njihovim gradovima, ali i da se oni upoznaju s našim gradom, koji želi da bude dobar domaćin. Njihovi prvi utisci govore da je Zrenjanin već pokazao to dobro domaćinstvo, što je posebno zadovoljstvo za sve nas koji u njemu živimo i nastojaćemo da tako bude i ubuduće. Posebno nam je drago što su naši gosti predstavnici jedne od najvećih dečjih umetničkih škola u Evropi, "Balakirjev" iz Moskve, koju pohađa dve ipo hiljade učenika – rekao je Santovac. 
 
 
 
Upravo iz te škole stigao je duvački orkestar koji će na "Danima piva" nastupiti na Trgu slobode uz Zrenjaninsku filharmoniju i za ovu priliku pripremili su poseban program. Zamenica direktora škole "Balakirjev" Olga Smirnova kaže da će u Zrenjaninu nastupiti orkestar sastavljen od 32 člana, pretežno osnovnoškolskog uzrasta.
- Predstavićemo se ruskom popularnom muzikom, ali i vrlo serioznim kompozicijama, koje smo posebno pripremali za ovaj festival i nastup u Zrenjaninu. Sinoć smo već imali kraći nastup i prijatmo nas je iznenadilo koliko publika poznaje ruske narodne pesme – navodi Smirnova. 
 
Uz goste su svih ovih dana, kao i prethodnih godina, predsednik Organizacionog odbora festivala "Lala" Radovan Rača Moldovan i sekretar Stanko Šajtinac. Moldovan kaže da i ove godine festival organizuje KUD "Pionir", u saradnji sa Savezom amaterskih kulturno-umetničkih društava Zrenjanina SAKUD i Turističkim centrom grada Zrenjanina.
- Cilj nam je da međusobno zbližimo decu, učesnike, kao i da generacije koje dolaze upoznaju običaje i kulturu drugih naroda. U Zrenjaninu su se sada, na primer, slučajno sreli Rumuni i Bugari, koji su se već sretali na nekim drugim festivalima i upravo to prezentovanje svoje kulture drugima je ono što je primarno na festivalu. Ansambl iz Bugarske dolazi nam po drugi put, dok smo sa ansamblom iz Deve u Rumuniji uspostavili već bratsku saradnju i oni su naši redovni, dugogodišnji gosti – ističe Moldovan.
 
 
 
Festival "Lala" prvi put je održan 2003. godine, kao prateća manifestacija "Dana piva" i od tada se u kontinuitetu održava svake godine, na bini na Trgu dr Zorana Đinđića. Za ansamble učesnike se organizuju i nastupi u okolnim mestima na teritoriji srednjeg Banata. Festival je osnovan s idejom za značajnijim prodorom naše nacionalne kulturne baštine u sve evropske regije i integrisanje grada Zrenjanina u širu mapu kulturnih - folklornih događaja, pre svega sa zemljama iz bližeg okruženja.
 
"Lala" nije samo smotra folklora i predstavljanje kulture država učesnica, već svojevrsna spona između gradova, različitih naroda, tradicija i običaja ljudi koji u Zrenjaninu razmenjuju iskustva, dogovaraju se o novim nastupima, međusobno se druže i čitavim "Danima piva" daju posebnu, festivalsku boju i notu.