Slava Grada Zrenjanina - praznik Uspenja Presvete Bogorodice

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, obeležen je i ove godine kao gradska slava. Nakon liturgije u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, svečana litija pošla je danas, u popodnevnim časovima, Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode.
 
 
 
Na tom mestu, ispred spomenika kralju Petru, održana je služba na kojoj je Sveto Jevanđelje čitao Njegovo preosveštenstvo, episkop banatski gospodin Nikanor. Svečanosti su prisustvovali čelnici Grada Zrenjanina, pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin u svečanim uniformama, mladi sportisti, deca u narodnim nošnjama i građani Zrenjanina. U povratku sa Trga slobode, litija je prošla Gimnazijskom i Ulicom Svetozara Markovića, da bi se vratila u portu Uspenske crkve.
 
 
 
Posebno mesto u litiji zauzela je ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koju je 13. januara 2013. godine gradu poklonio upravo episkop banatski Nikanor. Danas je, po treći put, ikona iz kabineta zrenjaninskog gradonačelnika izašla na gradske ulice i u hram Uspenja Presvete Bogorodice, čija se hramovna slava od pre dve godine ponovo obeležava i kao slava Grada Zrenjanina. 
 
 
Na čelu litije, uz episkopa Nikanora i velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, našli su se gradonačelnik Zrenjanina i njegov zamenik, Čedomir Janjić i Saša Santovac, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, članovi Gradskog veća, odbornici u Skupštini grada.
 
 
 
Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".
 
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana. Motiv Uspenja Bogorodice predstavljen je i na grbu Grada Zrenjanina.