Godišnjica od dolaska kolonista obeležena i u Lazarevu

Polaganjem venaca na spomen-obeležje u centru sela i prigodnim programom koji su priredili učenici OŠ "Slavko Rodić", meštani Lazareva započeli su juče obeležavanje dva značajna datuma u istoriji ovog mesta – sedmu deceniju od dolaska prvih kolonista i 71. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. 
 
 
Tadašnji Lazarfeld je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, a već sutradan dobio je sadašnji naziv Lazarevo. Nakon Drugog svetskog rata, planskom kolonizacijom, Lazarevo je naseljeno boračkim porodicama iz Bosne i Hercegovine, uglavnom sa Romanije, iz višegradskog kraja, iz okoline Trnova i Kalinovika, i nešto manje iz okoline Doboja i Bosanske krajine, od Mrkonjić Grada i Šipova. Organizovani dolazak prvih kolonista je bio upravo na ovaj dan, 18. septembra 1945. godine, kada je stiglo prvih 60 porodica, 19. novembra druga grupa, takođe od 60 porodica, a treća grupa - 100 porodica 29. decembra. Tokom aprila sledeće godine ovde je "vozovima bez voznog reda" stiglo još 120 porodica, ukupno njih 340 porodica.  
 
 
 
Vence na spomen obeležje 23 vojnika Crvene armije, koji su poginuli u borbama za oslobođenje Lazareva, položila je delegacija Srednjebanatskog okruga predvođena načelnikom Dušanom Šijanom, delegacija gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i delegacija Grada Zrenjanina, koju su predstavljali šef kabineta gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin i odbornik u Skupštini grada Radovan Tihomirović, koji se, ujedno, nalazi i na funkciji predsednika Saveta MZ Lazarevo. 
 
 
Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan i poručio da se odavanjem pošte borcima poginulim za oslobođenje sela odaje pošta jednom vremenu i istoriji, precima sadašnjih stanovnika Lazareva koji su u vremenu u kom su živeli, bili na visini istorijskog zadatka.
- Oni su se borili u Bosni protiv fašizma, a kada je rat završen došli su ovde, da izgrađuju ovo mesto, svoj novi zavičaj. Obeležavamo dva praznika koja nas obavezuju da nikada ne zaboravljamo ko smo, šta smo, da ne zaboravljamo žrtve pale za slobodu koju danas uživamo – rekao je Šijan.
 
 
Odbornik u Skupštini grada Zrenjanina iz Lazareva Radovan Tihomirović ističe da nije bilo lako doći i ostati na ovim prostorima i sasvim drugačijem podneblju od onog na kom su kolonisti nekada živeli. 
- Znojem, radom i trudom svojih meštana ovo selo danas izgleda ovako, a mi ćemo se truditi da život u njemu dalje unapređujemo. Lazarevo je prvo selo u nekadašnjoj Jugoslaviji koje je uvelo samodoprinos, još 1953. godine. Stanovnici vole svoje selo i uvek su izdvajali za njegov razvoj i komunalno opremanje – naglašava Tihomirović.  
 
 
Program obeležavanja sedam decenija od naseljavanja kolonista u Lazarevo nastavljen je promocijom knjige Milenka Hercega "Krov u ravnici" i svečanom akademijom u Domu kulture.