Naselje Bagljaš, veliko gradilište

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišli su danas radove na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda u Ulici "Brigadira Ristića", kod nadvožnjaka, a zatim i Mesnu zajednicu “Veljko Vlahović” gde je posle dugo godina rekontruisana bisciklističku staza na bulevaru.

 

 

Direktor “Gradske toplane” Aleksandar Starčević je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže, rekao da je reč o nastavku radova u sklopu programa KFW 4, a da se sledeće godine očekuju radovi na rekosntrukciji B naselja Brigadira Ristića. Posle toga, kazao je, ostaje samo mali deo posla u naselju Ruža Šulman, gde nema mnogo problema budući da je mreža novijeg datuma.   

- Ovde se trenutno radi priključak za Novosadsku ulicu, kao i deo magistralnog vrelovoda u delu bulevara, a sa završetkom ovih radova dobijamo novu celinu, dakle, celokupna mreža na Bagljašu biće nova. Vrednost radova koji se ovde izvode je oko 500 hiljada evra i to su sredstva iz programa KfW 4. Kada budemo zaokružili ovu celinu, investicija koju je Toplana sprovela od 2009. godine je oko 10 miliona evra, a time je renovinarno oko 90 odsto toplotnog kapaciteta - rekao je on.

 

 

Direktor “Toplane” naglasio je da je sada gubitak toplane sveden na evropski nivo, ako ne i bolje nego u pojedinim svetskim gradovima.

- Gubici su mali, oko 6 posto u distribuciji i ono što je mnogo bitno, jeste da to utiče na samu cenu budući da se i on kalkuliše u cenu. Gubitak je smanjen na najmanju moguću meru, a osim toga, važno je i što smo smanjili cenu grejanja na varijabilni deo. Sada, kada pogledamo cene grejanja i u drugim gradovima, Zrenjanin je jedan od onih sa najnižom cenom daljinskog grejanja. Istakao bih još i to da Zrenjanin ima jedinstvenu cenu za sve potrošače, što nije slučaj u ostalim gradovima gde cenom pokušavaju da svoje troškove prevale na poslovne potrošače i budžet - rekao je on.

 

 

Radovi u sklopu KFW programa se završavaju, a, kako je rekao, do 1. oktobra neće biti završeni svi građevinski radovi, ali će zato sistem biti spreman da, ukoliko bude potrebe za grejanjem, 1. oktobra stanovi budu topli.

Gradonačelnik je ukazao da se infrastrukturni radovi izvode po celom gradu, a da je današnji obilazak radova na rekonstrukciji vrelovoda organizovan i kako bi se uvrio da li će sve biti spremno za početak grejne sezone.

 

 

Govoreći o biciklističkim stazama u gradu, gradonačelnik Janjić je rekao da je bilo mnogo pritužbi građana na oštećene biciklističke staze u gradu, pre svega od ljudi iz naselja Bagljaš. 

- Stručnjaci iz Direkcije za izgradnju i uređenje grada su mi ukazali i na veoma oštećenu biciklističku stazu na magistrali. Uspeli smo da rekonstruišemo ovu na Bagljašu, kao i onu prema Ečki, što je i najveći poduhvat jer je zaista bila u izuzetno lošem stanju. Ovih dana očekujemo i završetak staze u Pančevačkoj ulici, ali na tome nećemo stati. Radićemo sve dok nam uslovi budu dozvoljavali, dakle, očekuje nas još mnogo radova ove jeseni - rekao je gradonačelnik Janjić.   

 

Sekretar mesne zajednice “Veljko Vlahović” Marija Janković je kazala da je dotrajala biciklistička staza bila dugogodišnji problem građana Bagljaša, ali i drugih koji prolaze ovim delom grada.

- Ona praktično i nije mogla da se koristi zbog neravnina koje je izazvalo drveće, ali će sada, zahvaljujući Gradu, biti stvoreni uslovi za vožnju bicikla do Aradca. Građani gotovo svakodnevno dolaze i izražavaju zadovoljstvo zbog sveukupnih radova koji se rade u našoj mesnoj zajednici. Rešen je i veliki ekološki problem, očišćen je Bagljaški kanal, a ima i drugih infrastrukturnih radova i to nam daje nadu za bolju budućnost - kazala je Marija Janković.

 

 

 

Zamenik direktora Direkcije za gradnju i uređenje grada Jovan Cvetić kaže da je u naselju Bagljaš, na Bulevaru Veljka Vlahovića, sa obe starne, asfaltirana staza dužine oko 1.700 kvadratnih metara, a da je planirana rekonsktrukcija staze ukupne površine oko 2.700 metara.

- Preostalo je da se završi deo trase od Ulice Zdravka Čelara do Ulice Bogdana Tedosina, pošto "Gradska toplana" završi svoj deo posla - rekao je Cvetić.

 

 

Rekao je i da će se, osim ove biciklističke staze na Bagljašu, raditi i biciklistička staza u Ulicama Cara Dušana (od magistrale do Ulice Žarka Turinskog, Majora Gavrilovića, Pančevačka (parna i neparna strana), od Ulice 6. Maja do motela.

Izvođač radova, STRABAG, je trenutno u u Pančevačkoj ulici, gde se takođe izvode radovi na rekonstrukciji biciklističke staze.