''Noć istraživača'' privukla mnogo učesnika i posetilaca

Manifestacija nauke "Noć istraživača" juče je peti put održana u našem gradu, okupivši najviše učesnika i posetilaca do sada. Na osam lokacija organizovano je 75 različitih radionica i sadržaja, a u periodu od 16-23 časa veliki broj posetilaca, mahom mladih, ispunilo je prostore u centru grada, gde su nauka i naučna dostignuća predstavljeni na popularan i slikovit način. 
 
 
 
Centralni deo manifestacije održan je u Kulturnom centru Zrenjanina, gde je prezentovano i najviše sadržaja, a u 18 časova i svečano otvorena "Noć istraživača". Prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško  Radišić, koji je i proglasio manifestaciju otvorenom, prof. dr Danijela Jašin i prof. dr Milorad Rančić, u ime organizatora, Visoke tehničke škole strukovnih studija, a u ime domaćina, Kulturnog centra Zrenjanina, direktor Goran Marinković i pr menadžer Sandra Banjanin. 
 
Pod sloganom "Zasijajmo u noći zajedno", manifestacija je održana u Zrenjaninu i još devet gradova Srbije, ali i širom Evrope, u 30 zemalja i više od 400 gradova, gde se organizuje jubilarni, deseti put. Po rečima vd direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija prof. Rančića, "veliki i mali istraživači okupili su u Zrenjaninu peti put, da bi se družili, nešto novo saznali, videli i zabavili se", dok je glavna koordinatorka manifestacije, prof. Jašin istakla da smo ove godine "zaista zasijali i ostvarili sve ono što smo zamislili".
 
- Uspeli smo da okupimo 75 radionica, pet instituta i deset visokoškolskih ustanova na jednom mestu, na radionicama učestvuju doktori nauka, ovde su prisutne i sve gradske škole, osnovne i srednje i slobodno možemo da istaknemo da je program u Zrenjaninu prevazišao granice Srbije i stao u red programa kakvi se u Evropi organizuju već deset godina – rekla je Danijela Jašin. 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić takođe je istakao da grad "večeras blista i ponosi se svim učesnicima, organizatorima i posetiocima koji su uveličali mali jubilej, petu Noć istraživača".
- Ostaće ova "Noć istraživača" upamćena i po tome što se održava u danima kada smo zaokupljeni zatvaranjem granica, a sada ćemo imati priliku da se bavimo nečim što ne poznaje granice, a to je nauka, koja ne poznaje ni nacionalne, ni bilo kakve druge razlike i svim učesnicima želim da odavde ponesu neka nova znanja i iskustva – poručio je Radišić. 
 
 
Organizatorima je na ruku išlo i lepo vreme, pa su se mogli održati i svi programi na otvorenom prostoru, jezeru ispred Kulturnog centra, amfiteatru te ustanove i Trgu slobode. Među radionicama i prezentacijama u Kulturnom centru najviše pažnje posetilaca privukao je robot Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", izumi Nikole Tesle – Teslino jaje i Teslin transformator – koje je predstavio Elektrotehnički institut Zrenjanin (DEC), kao i hemijski ogledi Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada i JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin. 
 
Poseban trud uložili su najmlađi učesnici manifestacije, učenici nižih razreda osnovnih škola, koji su, zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, pripremili različite ekperimente i uređaje, kako bi posetiocima dočarali određene fizičke i hemijske pojave u prirodi. Zapaženi su u tome bili đaci iz zrenjaninskih osnovnih škola "Đura Jakšić", "Dositej Obradović", "Žarko Zrenjanin" i drugih. 
 
 
Programi su održani i u Gradskoj kući, Gradskoj narodnoj biblioteci, Narodnom pozorištu, Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu i Zrenjaninskoj gimnaziji.