Održana 105. sednica Gradskog veća - tri nove parcele za lokalne investitore

Pred Gradskim većem grada Zrenjanina, na današnjem zasedanju, našao se dnevni red sastavljen od 15 tačaka. Većina odluka je iz domena komunalne delatnosti, a i ovoga puta većnici su odlučivali o predlogu odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na nekoliko katastarskih parcela.
 
Utvrđivanjem Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda preciznije i konkretnije se uređuje odnos učesnika u sprovođenju Odluke o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, kao i implementacija prethodno usvojenih izmena i dopuna navedene odluke, odnosno, po rečima direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Gorana Tajdića, odluka se prilagođava realnim uslovima i stanju na terenu.
 
 
Utvrđivanjem Predloga Odluke o dopunama Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina dodaje se usluga produženog stanovanja za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima. Kako je objasnila Olivera Lisica, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin, navedena usluga se može priznati ženama i deci žrtvama nasilja u porodici i žrtvama trgovine ljudima sa teritorije grada Zrenjanina u trajanju do godinu dana, a po prestanku bezbedonosnih rizika i potrebe za smeštajem u ''Sigurnu kuću'' ako im je stambeno pitanje nerešeno ili privremeno rešeno.
 
Gradsko veće usvojilo je i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o poslovnom prostoru, Predlog Odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju načina plaćanja i odobravanju popusta za jednokratno plaćanje cene građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina u postupku otuđenja, kao i  Predlog Odluke o izradi Izmena i dopuna Plana generalne regulacije ''Bagljaš'' u  Zrenjaninu.
 
 
Predlogom Odluke o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća ''Rezervati prirode Zrenjanina'' dopunjuje se delatnost preduzeća i to tako da se, uz navedene delatnosti preduzeća, dodaje i  ''slatkovodni ribolov''.
 
Predlogom Odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanin, sedam katastarskih parcela otuđeno je u korist investitora iz Zrenjanina – četiri u korist privatnih lica za potrebe stambene izgradnje, a tri u korist pravnih lica, za izgradnju proizvodnih kapaciteta. Preduzeća "MV Invest" doo i "Metalurg Popov", oba iz Zrenjanina, kupila su zemljište na lokalitetu "Bagljaš - aerodrom", a preduzeće "Agrounija" doo, takođe iz Zrenjanina, na lokalitetu "Jugoistok – I". Ugovori sa ovim investitorima biće potpisani u roku od 30 dana.
 
 
Komentarišući današnju sednicu Gradskog veća, gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je i predsedavao sednicom, izdvaja kao najznačajnije odluke o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta u korist investitora.   
- Uvodimo red u sve komunalne oblasti, vidimo na terenu kakve su sve nepravilnosti prisutne i zakonskom regulativom pokušavamo da naplatu usluga javnih komunalnih preduzeća učinimo što efikasnijom. Otuđenje gradskog građevinskog zemljišta jeste najznačajnija današnja vest, dobro je što je krenula i individualna stambena izgradnja, četiri placa su prodata u Baranjskoj ulici, a još bolja vest je što su tri investitora iz našeg grada zainteresovana za otvaranje pogona u zonama "Bagljaš" i "Jugoistok" - kazao je Janjić.
 
On je dodao i da Javno preduzeće "Rezervati prirode" proširuje aktivnosti zbog kojih je i formirano, te će, u tom smislu, pored zaštite, gazdovati i delovima rečnih pravaca.
- Cilj je da se preduzeće što više okreće aktivnostima na tržištu i bude u mogućnosti da samostalno zarađuje sredstva – naveo je gradonačelnik Janjić.