''Uprkos svemu - dohvati život 2015''

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama "Suncokret" je u subotu, 19. septembra,  na terenima zrenjaninskog SRC "Partizan", bilo organizator i domaćin 8. Mini-olimpijade "Uprkos svemu – dohvati život 2015". Učešće je uzelo ukupno 13 ekipa sa preko 150 takmičara, volonotera i pratilaca, koji su stigli iz Kule, Vrbasa, Srbobrana, Žablja, Vršca, Pančeva, Feketića, Inđije, Sremčice i Golubinaca i Zrenjanina (tri ekipe - Udruženja "Suncokret", škole "9. maj" i Gerontološkog centra). Svi su poneli pozitivne utiske sa ove jedinstvene manifestacije koja je ove godine prevazišla pokrajinski nivo, jer su, po prvi put, na njoj nastupile ekipe iz Sremčice i Golubinaca.
 
 
Kako ističu organizatori, cilj  manifestacije je da ukloni predrasude o ovoj populaciji, da afirmiše i ukaže na njihove mogućnosti i potrebe, a ne na njihove nedostatke.
 
Takmičenje se odvijalo u pet disciplina: rušenje čunjeva, bacanje kugle, zbirnim skokovima, nadvlačenje konopa i igranja neobične odbojke. Tri najuspešnije ekipe dobile su pehare, a organizator je za sve učesnike obezbedio diplome, užinu, osveženje i učesničke majice.
 
 
Značaj manifestacije prepoznali su, pre svih, Ministarstvo omladine i sporta (putem konkursa za realizaciju ciljeva Nacionalne strategije za mlade), zatim Grad Zrenjanin, kao i Ministarstvo rada i socijalne politike. Manifestaciju su još pomogli i Crveni krst Zrenjanin, Dom zdravlja Zrenjanin, kao i Pokrajinski savez za pomoć MNRO, Kulturni centar Zrenjanina, kompanija "Dijamant", škola 9. maj, Javna ustanova "Sportski objekti", klub "Hendi sport" i Sportski savez grada Zrenjanina.
 
 
Takmičenje je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je čestitao organizatorima na još jednoj uspešno organizovanoj Mini-olimpijadi i naglasio da su napori da se manifestacija ove godine proširi, urodili plodom.
- Danas nam je puno srce, s obzirom da imamo 150 takmičara učesnika i puno gostiju. Ono što smo najavili prošle godine to smo i uradili, tako da sada imamo i dve ekipe van područja Vojvodine. Zahvaljujem se i roditeljima, a posebno volonterima na podršci u organizaciji ove akcije, a mediji su tu da ovo ispromovišu na pravi način kako bi se šira javnost što više senzibilisala sa ovom populacijom. Grad Zrenjanin je pomagao i u narednom periodu pomagaće manifestacije ovakvog tipa, koje promovišu dostignuća osoba sa invaliditetom i njihovo uključivanje u redovne društvene tokove – istakao je Radišić.
 
 
Nakon otvaranja, svi učesnici olimpijade su se zajedno zagrejali uz koreografiju i uz muziku koje je kreirala Danijela Vujović iz škole "9. maj". Veliki doprinos u pripremi i realizaciji ovog takmičenja, pored roditelja, imali su i brojni volonteri. Sudije na Mini-olimpijadi bili su Borislav Nuhanović, Predrag Bokić i Borislav Mandić.
 
 
Iako rezultat nije bio u prvom planu, među ravnopravnim ekipama ipak su se, za nijansu, u generalnom plasmanu izdvojile ekipe Inđije, na prvom mestu, zrenjaninsko Udruženje "Suncokret", na drugom i Golubinci, kao trećeplasirana ekipa.  Pehare najuspešnijima su podelili Duško Radišić, Ružica Tomić, predsednica Udruženja "Suncokret" i Bojana Đuran, sekretar Saveza za pomoć MNRO AP Vojvodine. 
 
Fotografije:  www.ilovezrenjanin.com