''Živi na njivi'' - inovativni centar ''DEKALB'' predstavljen na aerodromu Ečka

Na aerodromu Ečka, preciznije poljoprivrednom zemljištu koje ga okružuje, parcelama preduzeća "SM Agrar DOO", tokom protekla tri dana održano je tradicionalno predstavljanje "DEKALB Inovativnog centra". U organizaciji kompanija "Monsanto Srbija", "Timak Agro Balkans" i "BASF", brojnim poljoprivrednicima predstavljeni su DEKALB hibridi kukuruza i prezentovana upotreba mineralnih đubriva i pesticida u modernoj proizvodnji kukuruza.
 
 
 
Procenjuje se da je Inovativni centar tokom tri dana posetilo preko hiljadu poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, snabdevača repromaterijalom i drugih učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji i distribuciji.
 
U sredu su gosti Inovativnog centra bili poljoprivrednici sa teritrorije Bačke, juče iz Srema, Mačve i centralne Srbije, a danas se na oglednom polju okupilo oko pet stotina poljoprivrednika iz celog Banata, koje su pozdravili predstavnici kompanija organizatora, domaćina – aerodroma Ečka, a u ime Grada Zrenjanina, skupu je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. Moderator na otvaranju skupa bio je popularni televizijski novinar iz Novog Sada Bora Otić.
 
 
Aleksandar Popov, ispred preduzeća "SM Agrar DOO" i Aerodroma Ečka, rečima dobrodošlice pozdravio je, kako je istakao, "sve dobre domaćine, dobre Banaćane, dobre paore, dobre ljude" i predstavio karakteristike samog aerodroma, ali i opitnog centra, u kom se radilo proteklih pet meseci.
- Pre osam godina, 2007. godine, nedaleko odavde organizovan je prvi ogled DEKALBA i SM Agrara, to je tada bio mali, skroman, ogled i tada smo postizali prinose u kukuruzu na nivou između 6,5 i 7,5 tona. Uglavnom su to bili domaći hibridi, nakon čega smo počeli intenzivno da sejemo DEKALB i sada kalkulišemo sa 10 tona po hektaru, što imamo i ove godine. To smo postigli bez obzira na sušno leto i samo 220 litara kiše, koliko je palo u proizvodnom ciklusu, u odnosu na, na primer, prošlogodišnjih 940 litara – naglasio je Popov.
 
 
Pre obilaska oglednih polja, posetiocima se obratio i dr Zoran Petrović, direktor kompanije "Monsanto Srbija", koji im je poželeo prijatan boravak u Inovativnom centru. Ta kompanija, koja u našoj zemlji i regionu vrši distribuciju DEKALB hibrida, herbicida i drugih agroproizvoda, jedna je pet vodećih semenskih kuća u svetu, s ponudom u čitavom spektru – od klasične pa do biotehnološke proizvodnje.
 
 
Uz slogan "Živi na njivi", nakon pozdravnih reči i obilaska informativnih štandova, poljoprivrednici su u grupama obišli ogledna polja kukuruza sa DEKALB hibridima, imali priliku za razmenu iskustva, a trodnevna manifestacija je završena uz druženje i zabavni program u "DEKALB Inovativnom centru".