Zrenjanin se priprema za IPARD programe

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović, zajedno sa Nenadom Katanićem, pomoćnikom ministra poljoprivrede, sastao se danas sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem. 

Povod današnje posete jesu razgovori o procesu pregovora sa EU sa posebnim osvrtom na IPARD program (IPA komponenta za ruralni razvoj).

Sekretar Golubović ocenio je nakon sastanka da je Zrenjanin jedan od prvih gradova koji je dosta uradio po tom pitanju. 

- Ovakvi razgovori organizovani su po lokalnim samoupravama kako bismo se upoznali sa problemima koji postoje u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, a kao drugo da zajednički vidimo šta je to što možemo poboljšati u komunikaciji. Ono što je sjajno jeste da sa lokalnom samoupravom u Zrenjaninu ne da nemamo probema, već imamo izuzetnu saradnju - rekao je Golubović i naglasio da je Zrenjanin prvi grad koji je potpisao memorandum o mogućnosti povoljnije kupovine steonih junica, a da se nije stalo na tome, već da se projekat nastavlja na viši nivo.

 

 

 

 

 

- To je ono kako treba da se radi, to je ono što je Zrenjanin pokazao, brza reakcija, stvaranje dobrih uslova i davanje nečega pod ekonomskim uslovima. Nadamo se da će se tako i nastaviti, a mi stojimo na raspolaganju kako bi se unapredila saradnja - rekao je još Golubović.

Govoreći o delu sastanka koji se ticao razgovora o IPARD-u, on je izrazio zadovoljstvo što se naš grad već uveliko spremio za ozbiljna bespovratna sredstva koja dolaze iz EU.

- Najveći problem još jeste da Ministarstvo finansija odobri kvotu od 103 čoveka, jer, to je uslov da 2016. godine možemo da podnosimo prve aplikacije za IPARD i tu bismo trebali da dobijemo preko 30 miliona, sledeće godine, a ukupno, do 2020. godine predviđeno je 175 miliona evra za sredstva IPARD-a. Grad Zrenjanin je već uradio ono osnovno, obučio ljude i izdvojio deo njih koji će se baviti IPARD-om i komunikacijom sa ministarstvom za ta sredstva, a to je sjajno, jer, onaj koji bude prvi spreman i prvi bude nominovao firme, taj će prvi i dobiti sredstva. IPARD je predviđen za ozbiljnije i razvijenije poljoprivrednike, budući da zahteva i značajna sopstvena ulaganja - rekao je on i dodao da će “manji” poljoprivrednici moći da računaju na nacionalne mere Ministarstva poljoprivrede, slične IPARD-u, a koji će omogućiti da opstanu i budu konkurentni na tržištu. 

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Janjić zahvalio se najpre nadležnima u pomenutom ministarstvu na dobroj saradnji sa Gradom Zrenjaninom.

- Rezultati su već vidljivi na terenju, sarađujemo sa našim poljoprivrednicima, ali informacije koje dobijamo od ministarstva jesu od velikog značaja za nas u lokalnoj samoupravi, ali i naše poljoprivrednike. Želimo da spremni dočekamo implementaciju IPARD-a - rekao je gradonačelnik Janjić.

On je dodao da Grad Zrenjanin vodi računa o ovdašnjim poljoprivrednicima i kazao da će uskoro biti poznate i nove podsticajne mere koji Grad za njih priprema.