Ambasadorka Indije Narinder Čauhan u poseti Zrenjaninu

Njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan boravi danas u Zrenjaninu, u okviru manifestacije "Dani indijske kulture i filozofije". Poseta ambasadorke Čauhan započela je svečanim prijemom u Plavom salonu Gradske kuće, gde je razgovarala sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i zamenikom predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomirom Stanisavljevim.
 
 
 
Ambasadorka Indije izrazila je zadovoljstvo zbog ponovne posete našem gradu, zahvalila se na gostoprimstvu i istakla da se današnjim aktivnostima nastavlja dobra komunikacija između ambasade njene zemlje i Grada Zrenjanina, ali i Republike Srbije u celini. Tokom srdačnog razgovora ocenjeno je da, iako se dve zemlje ne mogu porediti po površini i broju stanovnika, postoje i sličnosti i brojne mogućnosti za saradnju.
-  Sličnosti su, pre svega, u nekom privrednom miljeu, i Srbija je sada u fazi tranzicije kao što je bila Indija, i smatram da bismo mogli više da sarađujemo u različitim oblastima. Naše dve zemlje postigle su sporazume o naučno-tehnološkoj saradnji, o privrednoj saradnji, uskoro će biti potpisan sporazum o kulturnoj saradnji i želja nam je da predstavnici Zrenjanina i Srbije, zajedno s indijskim poslovnim ljudima, dobiju priliku da razgovaraju o saradnji – objasnila je ambasadorka Čauhan. 
 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić takođe je izrazio zadovoljstvo zbog posete visoke diplomatske predstavnice jedne od najvećih zemalja sveta, druge po broju stanovnika i šeste po površini teritorije. On je takođe istakao da se ne treba upoređivati u tom smislu, već tražiti mogućnosti za saradnju, pre svega u oblasti privrede.
- Iskoristio sam priliku i da Njenu ekselenciju upoznam sa potencijalima Zrenjanina, naših industrijskih zona i Slobodne zone, svim onim što pružamo svim investitorima koji dolaze u naš grad, bilo da su iz Srbije, susednih zemalja, Evrope ili nekog drugog dela sveta. Nemamo investitora iz Indije i mislim upravo da je to prostor gde možemo da sarađujemo – istakao je Janjić i dodao da je od ambasadorke dobio poziv da poseti Indiju i tamo predstavi sve potencijale Zrenjanina.
- Mi to radimo na različitim sajmovima, ali na teritoriji Evrope i nismo imali priliku da se predstavimo negde dalje, pogotovu u Indiji. Očekujem, takođe, i kada indijski biznismeni dolaze u Beograd i u Srbiju da jedna od lokacija koju će posetiti bude i Zrenjanin.
 
"Dani indijske kulture i filozofije" u Zrenjaninu počeli su 22. oktobra predavanjem u Baroknoj sali Gradske kuće, a nakon niza aktivnosti i programa završavaju se 8. novembra. Predviđeno je održavanje nekoliko predavanja, izložbi, seminara, časova joge...