Dečja nedelja u školi ''9. maj'': prošireni porodični oslonac

Zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i član Gradskog veća za oblast socijalnih pitanja Dušan Radišić posetili su danas osnovnu i srednju školu "9. maj" i uručili prigodne poklone učenicima te škole. Obeležavanje "Dečje nedelje" bio je neposredan povod za posetu, ali je on iskorišćen i da se predstavnici Grada Zrenjanina upoznaju s trenutnim aktivnostima škole i najave nove sadržaje za njene đake i roditelje.
 
 
Zrenjaninska knjižara "Njegoš" uključila se u obeležavanje "Dečje nedelje" i za 45 učenika "9. maja" donirala pribor za crtanje, koji su učenici s radošću primili i odmah ga isprobali. Ljubomir Stanisavljev je rekao da ga raduje svaka poseta ovoj školi, posebno kada se to čini u okviru "Dečje nedelje", koju deca ovde prihvataju s oduševljenjem.
- Grad je ove nedelje organizovao čitav niz manifestacija, s ciljem da od dece u školama i vrtićima izmami što više osmeha. Videli smo da su se i ovde deca obradovala poklonima, koji su za njih od srca pripremljeni u knjižari "Njegoš". Na poseban način ovde se prihvataju i neka druga lica koja dolaze ovoj deci u posetu, malo smo i crtali zajedno, družili se, razgovarali i još jednom moram da naglasim da "Dečja nedelja" ne treba da bude samo ovih nekoliko dana, već da smo u obavezi da deci omogućimo što više aktivnosti i programa tokom cele godine - istakao je Stanisavljev.
 
 
On je pohvalio i direktorku škole Snežanu Oluški, za uspešno obavljanje posla i brojne akcije koje u školi pokreće i realizuje.
Moto ovogodišnje "Dečje nedelje" glasi "Podrška porodici - najbolja podrška deci" ali, po rečima direktorke Oluški, u osnovnoj i srednjoj školi "9. maj" briga o deci i o porodici "ne počinje, niti se završava sa Dečjom nedeljom".
- Većina aktivnosti koje obavljamo tokom cele godine je skoncentrisana upravo na to. Porodica nam je izuzetno važna i uvek pokušavamo da budemo dostupni roditeljima, da pružamo podršku savetodavnog tipa i u tu svrhu smo oformili i servis za roditelje, koji funkcioniše već drugu godinu. Bez zdrave porodice nema ni dece koja su stabilna i koja su srećna – naglašava Snežana Oluški i dodaje da škola nekada ne može da utiče da primarne porodice, ali je izuzetno važno negovati kult porodice, makar to bila i druga, proširena porodica – škola.  
 
 
- Mi se fokusiramo i na društvo, kao proširenu porodicu, i s te strane nam je drago što grad brine o nama, kao da smo najbliži članovi porodice, ne samo danas, ne samo ovih nedelju dana, nego tokom cele godine. Zamenik predsednice Skupštine grada Stanisavljev je rado viđen gost u školi i u više navrata je izrazio potrebu da se raspita o uslovima rada, zaista imamo odličnu podršku i gradonačelnika i njegovih ostalih saradnika, tako da je Gad Zrenjanin jedna velika porodica za našu decu i nadam se da će takva briga trajati i narednih godina – zaključila je Oluški.
 
 
Servis za podršku roditeljima OŠS "9. maj" organizovao je 24. septembra predavanje "Mogućnosti uključivanja dece sa smetnjama u razvoju u sportske aktivnosti", a gost-predavač bio je Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina i trener kluba "Hendi sport" koji s uspehom okuplja decu sa smetnjama u razvoju. Krajem novembra će biti održano predavanje "Autizam - ishrana", dok je za 17. decembar najavljeno održavanje "Antistres radionice". Sva predavanja i radionice organizuju se u prostorijama škole.