Info-dan posvećen novom pozivu programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija

U Baroknoj sali Gradske kuće danas se održava info-dan, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. U okviru tog Programa 15. septembra 2015. godine raspisan je prvi poziv za podnošenje predloga projekata koji će biti otvoren do 15. januara 2016. godine (za redovne projekte), odnosno do 15. marta 2016. godine za strateške projekte.
 
Tim povodom na teritoriji Republike Srbije koja je obuhvaćena Programom organizuju se info-dani i radionice, a posebna radionica posvećena pozivu za dostavljanje strateških predloga projekta biće organizovana u Temišvaru, 29. oktobra 2015. godine.
 
 
Skupu u Zrenjaninu prisustvuju predstavnici upravljačkog tela Programa iz Bukurešta, Kancelarije za evropske integracije iz Beograda, Zajedničkog tehničkog sekretarijata u Temišvaru i Vršcu, Grada Zrenjanina i predstavnici institucija i organizacija zainteresovanih za učešće u IPA-CBC Programu.
 
Učesnike info-dana u Zrenjaninu pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je podsetio da je Grad Zrenjanin i u prethodnim pozivima Programa uspešno aplicirao i obezbeđivao značajna sredstva iz evropskih fondova.
- Ove godine imamo velika očekivanja da ćemo dobiti sredstva za više strateških projekata koje pripremamo, između ostalih i za rekonstrukciju kanala Begej, izgradnju biciklističke staze do Rumunije, rekonstrukciju naših gradskih jezera, parka kod Kulturnog centra i brojne projekte iz poljoprivrede, obrazovanja i kulture, značajne za razvoj grada – naveo je Radišić i poželeo dobre rezultate i uspehe u apliciranju i drugim sredinama, opštinama i gradovima.
 
 
- Sa partnerima iz Rumunije činimo jedinstveni region i dobijamo priliku da ojačamo kapacitete i infrastrukturu u celom Banatu. Svim organizacijama i institucijama iz naše sredine želim uspeha u apliciranju, a Grad Zrenjanin će im pružiti punu podršku u tome – poručio je Radišić i pozvao ih da se jave predstavnicima grada, kako bi radili sinhronizovano i što efikasnije. 
 
Elizabeta Stanimirov, šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata "Antena" u Vršcu, istakla je da je cilj info-dana upoznavanje svih zainteresovanih sa pravilima novog programa i poziv da apliciraju za sredstva iz evropskih fondova.
- Grad Zrenjanin i institucije u njemu su veoma aktivni, tako da je ovde bilo puno kvalitetnih i uspešnih projekata i ja se nadam da će tako biti i ubuduće. Kao i u ranijim pozivima, mogu da apliciraju neprofitne institucije uz osnovni uslov da imaju bar jednog partnera u Rumuniji. Maksimum budžeta za koji može da se aplicira je 2 miliona evra, tako da može da se uradi zaista dosta kvalitetnih projekata – ističe Stanimirova.
 
 
Ona je pojasnila da je od 74 miliona evra, koliko stoji na raspolaganju u ovom pozivu za period 2014-2020. godine, 27 miliona opredeljeno za tzv. regularne ili redovne projekte, a 22 miliona za strateške projekte, za koje važe malo drugačija pravila i biće predstavljena 29. oktobra u Temišvaru.
 
U IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija uključeni su gradovi i opštine sa područja šest upravnih okruga u Srbiji i tri rumunske županije – tri banatska okruga u Srbiji, Podunavski, Braničevski i Borski, kao i županije Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci u susednoj Rumuniji. Info-dani u našoj zemlji organizuju se u većim mestima svih okruga – Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu, Negotinu, Smederevu i Velikom Gradištu, u periodu od 8. oktobra do 19. novembra.