Obeležen ''Dan belog štapa'', Stanisavljev posetio organizaciju slepih i slabovidih

Povodom obeležavanja 15. oktobra, "Svetskog dana belog štapa" zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev posetio je juče Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih u Zrenjaninu.
 
Podsećamo, taj datum obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju o obeležavanju "Dana belog štapa".
 
Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu Nenad Vukeljić, domaćin jučerašnjeg sastanka, pohvalio je saradnju sa Gradom Zrenjaninom.
- To je jedna od pozitivnih stvari, jer grad dobrim delom finansira našu organizaciju, i prepoznajemo dobre prijatelje u njima. Nažalost, to nije slučaj i sa ostalim opštinama koje još uvek ne prepoznaju probleme koje imamo. Naši članovi sa teritorije koju pokrivamo jednako očekuju pomoć od naše organizacije kao i članovi sa teritorije Grada Zrenjanina – rekao je Vukeljić i uputio apel i drugim opštinama da obrate pažnju na populaciju slepih i slabovidih.
- Želimo da svi pruže maksimalnu podršku i omoguće da svih 300 članova naše organizacije budu ravnopravni – naglasio je on.
 
 
Ljubomir Stanisavljev, koji je, ujedno i predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina, pozdravio je sve prisutne u svoje ime i u ime Saveta, preneo pozdrave gradonačelnika Zrenjanina i poručio da Grad Zrenjanin, bez obzira na ekonomsku situaciju, neće ograničavati, niti smanjivati sredstva namenjena funkcionisanju te organizacije. On je rekao da je "Dan slepih i slabovidih lica" prilika za sastanak i druženje, ali i da treba razgovarati o svim problemima s kojima se ta lica susreću.
- Značajno je što je Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu kompaktna i dobro organizovana, što su ljudi zajedno i kada je dobro i kada je loše. Slepa i slabovida lica ne smeju da trpe ekonomske teškoće i Grad prihvata sve što je navedeno u proglasu Saveza slepih Srbije, povodom "Dana belog štapa", a to je, pre svega, da slepima budu lakše dostupna pomagala. Oni imaju svu podršku Grada, gradonačelnika, Saveta za rodnu ravnopravnost i uvek možemo da razgovaramo o problemima, s tim što je naša sugestija da ih rešavamo jedan po jedan, one koji su "gorući" – istakao je  zamenik predsednice Skupštine grada i dodao da se poseban akcenat stavlja na brigu o slepoj deci.
 
 
On je ponovio da, iako je organizacija slepih i slabovidih međuopštinskog karaktera, njeno finansiranje je isključivo od strane Grada Zrenjanina i da treba ukazivati drugim opštinama da takođe uzimaju učešće u tome i da to predvide u svojim budžetima. 
 
U ovogodišnjem proglasu Saveza slepih Srbije navodi se, između ostalog, da "uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu, slepi imaju značajne potencijale, naročito ako žive u pristupačnom fizičkom i prijateljskom socijalnom okruženju. Pomenute mogućnosti treba na vreme otkriti i razvijati uz pomoć savremenog obrazovanja i rehabilitacije. Neophodna je posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove."
 
 
Jučerašnje obeležavanje "Svetskog dana belog štapa" proteklo je u znaku prezentovanja onoga što slepe osobe ni malo ne razlikuje od drugih – njihovog muzičkog i pesničkog umeća, pa je tako i u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin pripremljen prigodan umetnički program.
 
U njemu su učestvovali Rastko Marinković, svirajući klasične kompozicije na gitari, dok je  sekretar Međuopštinske organizacije Ivana Raškov pročitala proglas povodom ovog dana i pesme nagrađivanog mladog slepog člana ove organizacije, koji je bio sprečen da prisustvuje. U programu je, takođe, kao gost učestvovao zrenjaninski pesnik Perica Markov.