Otvoren 11. Festival meda u našem gradu

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac otvorio je danas, na glavnom gradskom trgu, 11. Festival meda i najavio da će Grad Zrenjanin, agrarnim budžetom za sledeću godinu, izdvojiti sredstva za pomoć ovdašnjim pčelarima.
 
 
 
 
- Ovo je već tradicionalna manifestacija u našem gradu koja okuplja veliki broj ljudi, ove godine tridesetak izlagača je prijavilo svoje učešće. Ako govorimo o njenom značaju, važno je napomenuti da ovde imamo izlagače ne samo iz Zrenjanina, već i iz drugih sredina i gradova Srbije. Kvalitet ove manifestacije ogleda se i u tome što se Festival održava po 11. put i što izlagači, koji su ovde bili i prethodnih godina, nastavljaju da dolaze u naš grad - rekao je Santovac.
 
Santovac je ukazao da će Grad Zrenjanin, iz agrarnog budžeta za 2016. godinu, izdvojiti sredstva za nabavku košnica i pčela kako bi pospešili pčelarsku proizvodnju.
 
 
 
 
- Želimo da uradimo nešto novo, kao što smo prvi u Srbiji ove godine imali podelu junica, nameravamo da sada pomognemo pčelarima, da im delimo košnice i pčele, jer, cilj nam je da pčelarska proizvodnja bude na mnogo višem nivou. Naravno, postojaće konkursi na koje će pčelari moći da se jave. To je ono što Grad Zrenjanin može i želi da uradi za pčelare, a na kraju i za građane koji će imati zdrav proizvod - rekao je Santovac.
 
Festival meda od 2005. godine u Zrenjaninu organizuju Pčelarsko društvo "Milivoj Bugarski" iz Zrenjanina i Pčelarsko društvo "AKAC" iz Mužlje, a na njemu se okupljaju izlagači - proizvodjači meda i produkata od meda, kao i izlagači opreme i pribora za pčelarstvo iz svih krajeva Srbije.
Predsednik organizacionog odbora Milenko Milošević ukazao je da je zrenjaninski Festival meda ušao u zvančan kalendar pčelarskih manifestacija Saveza pčelarskih organizacija Srbije i da je on organizovan i u cilju afirmacije i prezentacije Zrenjanina.
 
 
 
 
On je rekao da proizvođači meda ovu, 2015. godinu, ocenjuju kao osrednju, ali je mnogo problema, zbog trovanja pčela, bilo u suncokretovoj paši.
U ime Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, sekretar Dušan Marinkov apelovao je na sve da čuvaju pčele, a apel je posebno upućen i poljoprivrednim proizvođačima da ne koriste pesticide i uništavaju pčele.
 
Festival će u centru Zrenjanina trajati do 18. oktobra.