Predstavljeni rezultati istraživanja u okviru projekta ''Preduzimljiv učenik - uspešan preduzetnik''

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće juče su predstavnici Udruženja pedagoga i psihologa Srednjobanatskog okruga prezentovali rezultate istraživanja sprovedenog u okviru projekta "Preduzimljiv učenik - uspešan preduzetnik". Podršku projektu pružili su filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu i Grad Zrenjanin, a prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. On je rekao da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost ovog grada i da on treba da obezbedi mladima koji su se u Zrenjaninu rodili da se u njemu i školuju, fakultetski obrazuju, potom i zaposle.
- Da bi se sve to postiglo, potrebno je dosta ulaganja, ali i analize trenutnog stanja kako bi znali kojim koracima da idemo dalje. Grad je podržao inicijativu, odnosno projekat Udruženja pedagoga i psihologa Srednjobanatskog okruga koji ima za cilj razvoj preduzetničkog duha kod dece, ali i detekciju onoga što učenici u ovom trenutku vide kao svoju perspektivu i da vidimo način njihovog razmišljanja. Na osnovu ovih analiza odabrana su deca koja će nastaviti projekat, sve do Sajma preduzetništva, što je trenutni cilj, a ono što se očekuje na duže staze jeste buđenje svesti i razmišljanja kod njih za stvaranje ambijenta u kom će ljudi u Zrenjaninu moći da se zapošljavaju, žive i rade u boljim uslovima nego što je bio slučaj u ranijim godinama – naglasio je zamenik gradonačelnika.
 
 
Predsednik Udruženja pedagoga i psihologa okruga Kosana Rauški, rekla je da je projekat započet u februaru ove godine i trajaće do decembra i da se realizuje u saradnji sa svih deset osnovnih škola u gradu.
- Svakoj školi, a u krajnjem slučaju i zajednici, u interesu je da imaju i učenike i pojedince koji imaju inicijativu, mogu da se nose sa problemima, otvoreni su za rizike i inovacije i motivisani su za uspeh. Istraživanjem smo dobili određene pokazatelje za budući rad po školama koje sada stavljaju akcenat na obrazovne kompetencije, a mi smo sada otvorili neke puteve za osposobljavanje učenika za nešto što je svima potrebno u 21. veku – naglasila je Rauški.
 
Inicijativnost i preduzetništo su jedna od osam ključnih kompetencija čiji razvoj kod učenika preporučuju institucije Evropske unije, a koje predstavljaju okosnicu celoživotnog učenja. To je jedan od razloga zašto je tim Udruženja pedagoga i psihologa sproveo istraživanje, odnosno anketiranje učenika koje je imalo za cilj da kod njih otkrije neke osobine i dar za preduzetništvo, a potom da kod onih učenika koji su ostvarili najbolje postignuće, u drugoj fazi projekta, te njihove osobine dalje razvija. Istraživanje ovog tipa je po prvi put realizovano u našoj zemlji i postavilo je neke osnove za dalji razvoj te značajne oblasti.   
 
 
Rezultate istraživanja prezentovala je Bojana Popov, psiholog u OŠ "Servo Mihalj", koja je rekla da je uzorak obuhvatio 681 učenika šestih razreda (u prethodnoj školskoj godini), iz svih deset gradskih škola, da su anketirane 332 devojčice i 349 dečaka. Rezultati su pokazali da su devojčice preduzimljivije od dečaka, da su odlični učenici najpreduzimljiviji, kao i da su najpreduzimljivija deca čiji su očevi zaposleni kod privatnika, a majke u državnoj službi. Različit je procenat preduzimljivih učenika po školama, od kojih su se izdvojile "Jovan Jovanović Zmaj" i "Đura Jakšić". Ono što je značajno jeste da će 84 učenika koji su zabeležili najviše poena prilikom istraživanja, odnosno iskazali određenu sklonost ka preduzetništvu i inicijativnosti, biti dalje uključeno u projekat.
 
 
Kao nedostatke istraživanja, ona je navela mogućnost davanja socijalno poželjnih odgovora, kao i da su i pitanju novi instrumenti i metode, koji se po prvi put primenjuju, te nemaju jasnu teorijsku osnovu. Zaključeno je da je jačanje preduzimljivosti trajna mera smanjenja nezaposlenosti i da projekat "Preduzimljiv učenik - uspešan preduzetnik" može doprineti obuci nastavnika za jačanje preduzimljivosti kod učenika kao važne međupredmetne kompetencije, kao i shvatanju značaja preduzimljivosti za život u savremenom društvu, ali i za zapošljavanje.