Projekat za pomoć ženama žrtvama porodičnog nasilja realizovan u Gradskoj narodnoj biblioteci ''Žarko Zrenjanin''

Projekat “Obrazovanjem do samostalnosti” realizovan je u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”, što je bio povod konferencije za novinare održane danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.
 
 
O sprovođenju projekta govorile su Stojanka Lekić pokrajinska poslanica, Teodora Lazić rukovodilac službe za planiranje, razvoj i lokalne usluge Centra za socijalni rad Zrenjanin, Tatjana Tabački iz GNB "Žarko Zrenjanin" i Jelena Đorđević Perc, stručna saradnica za odnose sa javnošću u biblioteci.
 
U periodu od jula do oktobra ove godine sproveden je projekat “Obrazovanjem do samostalnosti” Zrenjaninskog centra za ravnopravnost i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", a čiji je cilj bio osnaživanje i podrška ženama, žrtvama porodičnog nasilja.
Tri žene su kroz aktivnosti organizovane u biblioteci prošle kroz dvomesečni kurs obuke iz oblasti bibliotečke-informacione delatnosti, kako bi im se omogućilo da steknu teorijsko i praktično znanje koje bi im kasnije poslužilo kao osnova za izradu ili dopunu CV-a i pomoć u kasnijem pronalaženju posla. One su uz mentore, teorijski upućene u proces edukacije u bibliteci, a potom praktično, u rad štamparije i knjigoveznice, knjižare i odeljenja GNB. Takođe, obučene su za rad na računaru , process barkodiranja bibliotečke građe, u pripremu za štampu i doradu štampanog materijala, objasnila je Jelena Đorđević. Po njenim rečima, ideja je bila da jedna obrazovna ustanova pokaže kroz obrazovanje borbu protiv diskriminacije te da se na ovaj način bavi jednim od gorućih problema današnjice.
 
Poslanica Lekić je naglasila da je ekonomsko osnaživanje žena koje je bilo jedan od ciljeva ovog projekta, veoma važno rešavanje porodičnog nasilja:
- Žrtve veoma često nisu u mogućnosti zbog teške finansijske situacije i ekonomske nezavisnosti da izađu iz nasilja. Ovo je jedan od načina da se tim ženama pomogne. Uglavnom je to bila kategorija sa nižom stručnom spremom, te je naša želja bila da im obezbedimo izvesna znanja kako bi mogle lakše da pronađu zaposlenje. 
 
Lekić je pozvala sve gradske ustanove i privredne subjekte da se uključe u slične projekte, kako bi pomogli u rešavanju problema nasilja nad ženama, ali I nasilja u porodici, te da je ovo jedan od projekata koji može da posluži kao primer budućim.
Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
 
Nosilac projekta je Zrenjaninski centar za ravnopravnost, a partner na realizaciji je Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin".