Skele na Mencerovoj palati - sanacija još jedne zgrade u centru grada

Počeli su radovi na sanaciji još jedne zgrade u glavnoj ulici, čiji je deo predstavljao opasnost po prolaznike i duže vremena bio ograđen. U pitanju je Mencerova palata, na broju 20, jedna od najznačajnijih i smatra se, prva dvospratna zgrada, na potezu današnje Ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića.
 
 
Podignuta je šezdesetih godina 19. veka, a njen vlasnik, Mihajlo Mencer, bio je osnivač i dugogodišnji predsednik Torontalske štedionice, prvog novčanog zavoda u gradu. Prema dokumentaciji zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, potiče iz jevrejske porodice Isaka Mencera koja se u Veliki Bečkerek doselila 1801. godine i u narednim decenijama dala nekoliko značajnih i uglednih ličnosti koje su ostavile traga u privrednom i kulturnom životu grada.
 
Mencerova palata je prvobitno drugačije izgledala. U periodu između dva svetska rata "modernizovana" je uklanjanjem dekorativnih elemenata u odlikama stila neogotike od kojih je jedino ostao potkrovni venac. Zgrada je danas, nažalost, delom napuštena, a u stanovima na spratovima koji se koriste ima i socijalnih slučajeva, pa je i osnovno održavanje objekta veoma otežano.
 
 
Ovom sanacijom će biti u potpunosti rešen problem dotrajalog krovnog pokrivača i vertikale koja je prouzrokovala obrušavanje dela fasade, pa je deo zgrade morao biti ograđen. Biće zamenjena kompletna krovna konstrukcija – grede, letve i crep – i izvršeni svi neophodni limarski radovi.
 
Radove, osim Grada Zrenjanina, sufinansiraju i svi vlasnici etažnih delova objekta, kao i institucije smeštene u prizemlju te zgrade.
 
 
Grad Zrenjanin nastavlja da rešava problem fasada i zgrada u centru koje predstavljaju potencijalnu opasnost i narušavaju izgled pešačke zone. Nakon što je letos uklonjena Filkovićeva kuća, na broju 26, koja je u dužem vremenskom periodu bila zabranjena za korišćenje, sanacijom Mencerove palate ta aktivnost se produžava i lokalna administracija istrajaće u nameri da ceo potez glavne, ali i okolnih ulica, dobije izgled primeren gradu veličine i značaja Zrenjanina.