Bezbednost mladih

Okrugli sto “Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti” - razmena iskustava Zrenjanina, Čačka i Požarevca, održan je juče u Baroknoj sali Gradske kuće, u  organizaciji Misije OEBS-a, Centra za istraživanje Javnih politika i Grada Zrenjanina.

Miroslav Kragić, Misija OEBS u Srbiji (TBC), predstavljajući projekat naglasio je da su na dosadašnjim, konstruktivnim sastancima učestvovali predstavnici NVO, aktivisti koji se bave pitanjem mladih, zatim predstavnici lokalnih samouprava i Narodne skupštine Republike Srbije koji dolaze iz ovih sredina i bave se pitanjem bezbednosti iz nihovog ugla.

 

 

- Današnji skup prilika je da se iskustva sa svih tih sastanaka prenesu i podele na jednom mestu, što do sada nije činjeno i kako bi se širi auditorijum upoznao sa pitanjima koja se tiču bezbednosti mladih - rekao je Kragić.

Svetlana Đurđević Lukić, direktorka Centra za istraživanje javnih politika, kazala je da je osnovni cilj realizacije ovog projekta bio jačanje saradnje između raznih državnih struktura sa civilnim društvom u prepoznavanju ključnih problema ljudske bezbednosti.

 

 

- Problem je što se bezbednosti i dalje, u mnogim sredinama, ali i stručnim krugovima podrazumeva kao racionalna bezbednost koja se brani oružanom silom i koja je vezana za geopolitička kretanja bezbednosti za svaku zemlju. Međutim, ono što je suština u svakodnevnom životu ljudi jeste njihova lična percepcija, šta oni smatraju da ih ugrožava - ukazala je ona.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina je istakao da je do sada održano nekoliko sastanaka na kojima su iznešeni problemi i zadate aktivnosti koje Grad sprovodi i koje će sprovoditi ubuduće.

 

 

- Tokom ovih istraživanja rađene su i ankete sa mladim ljudima izneti su problemi, a oni su uglavnom, za sva tri grada, slični. Ipak, svaki od gradova ima svoje specifičnosti, a kod nas se mladi žale na brigu o zaštiti životne sredine i na probleme sa pijaćom vodom - rekao je Radišić. 

Ivan Mikalački iz Kancelarije za mlade Zrenjanin ocenio je važnost u tome što su mladi u prilici da učestvuju u neposrednoj diskusiji i rešavanju problema.

 

 

- Kancelarija za mlade pokušava da uključi mlade preko niza različitih projekata vezanih za bezbednost. Upravo mladi koji su u tim projektima učestvovali imaju određena saznanja i iskustva i danas imaju priliku da iskažu svoje mišljenja i ideje - rekao je Mikalački.