''Čitamo i pišemo sa Anom Frank'' u zrenjaninskoj Gradskoj biblioteci

U okviru izložbe "Čitamo i pišemo sa Anom Frank", na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" organizovane su radionice za učenike zrenjaninskih osnovnih škola.
 
Kroz postavku otkriva se Anina ljubav prema pisanju i predstavljaju se njeni tekstovi. U ambijentu izložbe, odvijaju se radionice u kojima učestvuju bibliotekari, nastavnici i učenici kojima je dostupan nastavni materijal, film, vežbanke i uputstva koje je pripremio organizator izložbe.
 
 
Planirano je da do 27. novembra, kada se završava ovaj program, sve zrenjaninske osnovne škole posete Dečje odeljenje i učestvuju u radionicama.
 
Prema rečima Jelene Đorđević Perc, stručne saradnice za odnose sa javnošću u biblioteci, utisci sa do sada održanih radionica su izvanredni:
- Prvi posetioci izložbe, učenici OŠ "Servo Mihalj" iz Mužlje i učenici OŠ "Dositej Obradović"  pokazali su izuzetno znanje, aktivno se uključili u radioničarski rad i ukazali na to koliko je potrebno da se mladima, na njima prijemčiv i interaktivan način, prezentuje gradivo koje savladavaju u školi. Takođe, pokazali su i koliko kreativno znaju da se izraze u pisanoj formi, budući da to jeste jedan od ciljeva ove izložbe. Pored boljeg upoznavanja "Dnevnika Ane Frank", života porodice Frank i njihovih savremenika, ideja jeste da mladi nauče više o holokaustu, ali i da im se skrene pažnja na čitanje i pisanje kao modus suočavanja sa stvarnošću – istakla je Đorđević Perc.
 
 
Izložba "Čitamo i pišemo sa Anom Frank" u zrenjaninsku biblioteku stigla je nakon što ju je video veliki broj posetilaca u 40 škola i biblioteka u 19 gradova u Srbiji.
 
Izložba i radionica deo su sveobuhvatnijeg projekta "Dani sećanja" koji je nastao u saradnji između Narodne biblioteke Srbije, "Kuće Ane Frank" iz Amsterdama i švedsko-srpske organizacije "Terraforming", uz podršku delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust.
 
Koncept edukatvne izložbe koja predstavlja polazišnu tačku za radioničarski rad razvijen je u "Kući Ane Frank" u Amsterdamu 2010. godine i do sada je sa velikim uspehom predstavljen u bibliotekama širom Holandije, kao i u više zemalja širom sveta, a preveden i adaptiran, sada je dostupan i u našoj zemlji.