Direktor Glavnog odgajivačkog centra goveda iz Austrije u poseti Zrenjaninu

U okviru potpisanog sporazuma u maju mesecu ove godine između ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i ministarstva poljoprivrede Republike Austrije, grada Zrenjanina i preduzeća Fruškogorska mlekara iz Novog Sada o uvozu kvalitetnih steonih junica, semene bikova i edukaciji farmera, grad Zrenjanin posetio je direktor Glavnog odgajivačkog centra goveda Austrije "Noegentik-Genostar" dr Fridrih Firer.

Tim povodom, organizovan je prijem kod gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janjića.

 

 

Gradonačelnik Janjić je nakon prijema istakao da u razgovorima sa ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima pokušava da dođe do ideja i načina na koji bi im Grad pružio pomoć i podršku.

- Pprošle godine na Sajmu poljoprivrede iskoristili smo potpisivanje sporazuma između našeg i austrijskog Ministarstva poljoprivrede i napravili dogovor da uvezemo visokokvalitetne junice simentalske rase,. Što je bio pun pogodak jer, vidimo kakva je reakcija naših stočara - rekao je Janjić i ukazao da je izdvojeno još 5 miliona dinara za uvoz visokokvalitetnog semena, koje će popraviti samu genetiku grla koja imaju naši uzgajivači.

- Mislim da će to takođe naići na dobru reakciju, iskoristili smo priliku da profesor Fridrih Firer dođe kod nas, da dogovaramo dalje edukacije naših stočara i iskoristimo pozitivna iskustva austrijskih uzgajivača goveda - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Fridrih Firer je objasnio da i u Srbiji postoje uslovi za proizvodnju i uzgajanje visokokvalitetnih junica simentalki, ali da je za to potrebno nekoliko generacija. Od toga, za samo jednu generaciju potrebno je pet godina.

-Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Srbijom, posebno sa Vojvodinom. Dugo vremena smo ovde, oko 25 godina. Poznajemo i vaše stručnjake, razvijamo tu saradnju, a ono što mi možemo da pomognemo jeste način uzgoja i stvaranje baze podataka, ali i svih informacija koje su vama potrebne - rekao je Firer napominjući da ono što su naučili u Austriji jeste da je kao prvi korak neophodno da država ili lokalne samouprave moraju da pomognu investicijama, jer, kako je naveo, farmeri to ne mogu sami da rade,