Godina velikih infrastrukturnih radova

Lokalna samouprava ove godine je akcenat dala na rešavanje dugogodišnjih infrastrukturnih problema, pa se već sada, s pravom može reći da je ova, 2015. godina, godina velikih infrastrukturnih radova, ukazao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Osvrnuvši se na ono što je urađeno, gradonačelnik Janjić je istakao da je jedan od najznačajnijih poslova završetak ozbiljne rekonsktrukcije i uređenja glavnog gradskog trga i okolnih ulica, posebno Gimnazijske, koja je sa novim pešačkim stazama i kolovozom izvedenim u kamenoj kocki poprimila drugačiji izgled.

 

 

- Kao što sam u nekoliko navrata ranije govorio, nije reč samo o šminkanju centra, jer je osim popločavanja zamenjena sva podzemna, dotrajala, instalacija. Posle tih radova centar grada dobio je lepši izgled, a uspeli smo i da rešimo dugogodišnje komunalne probleme - rekao je on i napomenuo da će glavni gradski trg biti još atraktivniji kada se postavi sav predviđeni mobilijar i zasadi drvored, 32 stabla, kako je predviđeno.

 

 

- Ako govorimo o centru grada, preuzeli smo i inicijativu da sačuvamo vredne građevine koje su, zbog dugogodišnjeg neodržavanja, u veoma lošem stanju. U toku su radovi na sanaciji tri zgrade koje predstavljaju i vredne primerke gradske graditeljske baštine. Naime, na zgradi firme "Jakšić - Ambrozi" na broju 43, podignutoj 1886. godine, radimo kompletnu sanaciju objekta, a osim te saniramo i Mencerovu palatu, na broju 20, kao i zgradu nekadašnje Velikobečkerečke štedionice, na Trgu dr Zorana Đinđića. Po završetku tih radova i centralna gradska ulica poprimiće izgled uređenog gradskog jezgra - naveo je Janjić.

 

 

Gradonačelnik je ukazao da je veoma zadovoljan onim što je urađeno u užem centru grada, ali da se vodilo računa i o uređenju i rešavanju prioritetnih zadataka u drugim delovima grada, posebno kada je saobraćajna infrastruktura upitanju.

- Vodeći računa o povećanju bezbednosti u saobraćaju, a ujedno i smanjenju saobraćajnih gužvi u gradu, završili smo, u planiranom roku, značajan projekat u oblasti saobraćajne infrastrukture, izgradnju tri kružne raskrsnice za šta je izdvojeno 63 miliona dinara - rekao je on.

 

 

Janjić je podsetio i na to da su tokom ove godine asfaltirane brojne ulice u gradu i naseljenim mestima.

- Da je ozbiljan posao za nama, najbolje ilustruje podatak da smo uspeli da aflatiramo čak osamdeset kilometara, za šta je utrošeno 250 miliona dinara - pojasnio je gradonačelnik Janjić napominuući da je u sklopu tih radova urađena i Igmanska ulica u kojoj su stanovnici na asfaltiranje čekali gotovo četrdeset godina.

Osim toga, dodao je, tokom ove godine u Zrenjaninu je u potpunosti obnovljeno više od 12 kilometara biciklističkih staza, a uređeni su i trotoari u nekoliko ulica.

 

 

- Nisu zanemarena ni naseljena mesta, jer je i tamo rađeno na poboljšanju infrastrukture i uslova života ljudi - rekao je.

Važno je, kazao je, ukazati i na postavljanju cevi u Bagljaškom kanalu u zoni “Aviv Parka ”čime će biti rešen još jedan dugogodišnji komunalni problem u tom, rubnom delu grada, nakon čega će nestati i neprijatni mirisi i zagađenja.

Gradonačelnik je podsetio i na nastavak izgradnje kanalizacije u naseljenim mestima na teritoriji Zrenjanina, ali i na revitalizaciju postojećih i kopanje novih kanala za odvodnjavanje sa obradivih površina u dužini od čak 250 kilometara.

 

 

- Ponosan sam na sve što smo moji saradnici i ja uspeli da uradimo, a mnogo poslova smo sebi zacrtali za ovu godinu. Pred nama su vrlo ambiciozni planovi, za narednu godinu planiramo nove značajne investicije. Očekujem da ćemo ih realizovati, kako i planiramo, a da će nakon toga Zrenjanin biti lepši, a da će ga Zrenjaninci još više voleti - zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.