Gradonačelnik u Ečki i Lukićevu: planiranje budžeta i početak akcije ''Participativno budžetiranje''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i direktori JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Kravarušić i Goran Tajdić posetili su danas mesne zajednice Ečka i Lukićevo. Razgovori sa predstavnicima saveta tih mesnih zajednica, kao i s prisutnim građanima, organizovani su kao deo redovnih aktivnosti gradonačelnika i njegovih saradnika, ali i kao deo obimnog posla lokalne administracije na pripremi budžeta Grada Zrenjanina za 2016. godinu, koji je u toku. 
 
 
 
Takođe, u Ečki i Lukićevu, kao i u svim ostalim gradskim i seoskim mesnim zajednicama, danas je započela realizacija projekta "Participativno budžetiranje" i prikupljanje predloga i ideja građana za dodatno budžetsko finansiranje u iznosu od 32 miliona dinara. Taj projekat, jedinstven u Srbiji, najavljen je pre nekoliko dana, a odziv građana je već prvog dana iznad očekivanja, što je u Ečki potvrdio i gradonačelnik Janjić:
- Po prvi put smo izdvojili ova sredstva o čijoj će realizaciji odlučivati sami građani, kroz predloge, ideje, inicijative o kojima će se kasnije glasati i u svakoj mesnoj zajednici, bilo gradskoj ili seoskoj, biće urađen jedan manji projekat za koji su građani s teritorije te mesne zajednice glasali. Mi smo prvi grad u Srbiji koji na taj način radi to "participativno budžetiranje". Drago mi je što smo uspeli da animiramo velik broj građana, da čuju šta mi hoćemo da uradimo i obradovala me je zainteresovanost meštana Ečke. Očigledno je da oni imaju ideja i očekujem da slično bude i u drugim naseljenim mestima, u drugim mesnim zajednicama – istakao je on.  
 
 
Nakon razgovora s predstavnicima Saveta MZ, gradonačelnik je posetio gradilište sportske hale u Ečki, gde sutra počinju radovi na montaži krovne konstrukcije. Ovaj sportski objekat, najveću halu na teritoriji grada posle "Kristalne dvorane" i "Medisona", Janjić je ocenio kao izuzetno značajan ne samo za meštane Ečke i okolnih naselja, već i grada Zrenjanina.
- Očekujem da će ovu halu maksimalno koristiti i učenici ečanske osnovne škole i sportisti i rekreativci, ali i građani za različite manifestacije – rekao je Janjić. 
 
 
Predsednik Saveta MZ Ečka Kristijan Kadarjan istakao je potrebu za uređenjem prostorija mesne zajednice, namenjenih organizovanju većih skupova i proslava, kao i potrebu za rekonstrukcijom javne rasvete. 
- To je nešto najhitnije što bi trebalo uraditi u našem naseljenom mestu, a današnja poseta gradonačelnika i njegovih saradnika i početak projekta participativnog budžetiranja verujem da će doprineti ostvarenju još nekih ideja i poboljšanju kvaliteta života stanovnika Ečke – naglasio je Kadarjan. 
 
Prioritet u Lukićevu u oblasti infrastrukture jeste izgradnja fekalne kanalizacije i za tu namenu biće opredeljeno 15 miliona dinara u narednoj godini – rekao je gradonačelnik Janjić tokom sastanka u tom naseljenom mestu. On je ovde takođe razgovarao sa predstavnicima Saveta mesne zajednice i građana, a posetio je i gazdinstvo Kandić, koje se uspešno bavi uzgojem svinja. 
- Raduje me što građani i ove mesne zajednice imaju želju da sami odlučuju o projektima koji će se ovde raditi, a mi smo za narednu godini predvideli početak kapitalnog, možda i najvećeg projekta za ovo mesto, a to je izgradnja fekalne kanalizacije – istakao je Janjić i podsetio da se radovi na izgradnji kanalizacije završavaju u četiri naseljena mesta, da se nastavljaju u Lazarevu, započinju u Lukićevu i Stajićevu, a planovi se rade za Aradac i Belo Blato.  
- Planiramo da u narednih pet godina u svih 22 naseljena mesta radimo kanalizaciju, negde ćemo u potpunosti završiti, a negde će radovi biti u toku – dodao je. 
 
 
 
Poseta gazdinstvu Kandić bila je prilika i da gradonačelnik ukaže na značaj i obim agrarnog budžeta Grada Zrenjanina, u okviru kog je tokom ove godine realizovan niz važnih projekata za poljoprivrednike.
- Pored velikih projekata, ravnanja atarskih puteva, kopamo veliku kilometražu kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje, stočarima smo pomogli kroz nabavku kvalitetnih steonih junica simentalske rase, bušimo bunare manjim poljoprivrednim gazdinstvima, ali i velikim, u samim atarima, što je nešto novo i što retko ko radi. Sigurno je da ćemo u neposrednom razgovoru s poljoprivrednim proizvođačima, kao što sada radimo, napraviti dobar plan i za narednu godinu – rekao je Janjić.    
 
 
Predsednik Saveta MZ Lukićevo Novo Vojvodić naglašava da je današnji sastanak poslužio kako bi se sumirali rezultati saradnje sa lokalnom samoupravom ostvareni u ovoj godini i napravio plan za narednu godinu, koji bi ušao u budžet. 
- Lukićevo je infrastrukturno dosta dobro uređeno mesto, ali smo došli u situaciju da to treba i obnavljati. Gorući problem je nedostatak fekalne kanalizacije, s obzirom na veliki broj septičkih jama u celom selu, posebno u gazdinstvima koja se bave stočarstvom. Ono što nas  očekuje jeste i kompletno renoviranje Doma kulture koje ćemo, u saradnji s lokalnom samoupravom, privesti kraju naredne godine. Planiramo i radove na sanaciji i proširenju određenih saobraćajnica i trotoara, posebno na izlazima iz sela – najavljuje Vojvodić nove investicije u tom mestu.