''Nula odsto alkohola - sto odsto zabave, moguće je, probaj''

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat "0% alkohola - 100% zabave, moguće je probaj". Projekat finasira organizacija OEBS, nosilac projekta je Policijska uprava u Zrenjaninu, a saradnik na projektu je Kancelarija za mlade grada Zrenjanina. U realizaciju projekta i medijsku promociju uključeni su i Školska uprava u Zrenjaninu i RTV "Santos".
 
 
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u 2014. godini smrtno je stradalo 136 učesnika u saobraćaju starosti od 15 do 30 godina. Istovremeno, ta populacija mladih vrši prekršaje u 40% slučajeva. Ti podaci nalažu svim relevantnim institucijama da se ozbiljnije pozabave ovom problematikom, a u slučaju Grada Zrenjanina, Policijska uprava i Kancelarija za mlade sarađuju na više projekata i akcija koje donose rezultate i nailaze na odjek među mladom populacijom, pre svega srednjoškolcima.
 
 
Kako navodi Ivan Mikalački, koordinator Kancelarije, akcija "0% alkohola - 100% zabave, moguće je probaj" nadovezuje se na nedavnu akciju kojom je, kroz simulaciju saobraćajne nezgode, mladima predstavljen poguban uticaj konzumiranja alkohola po učesnike u saobraćaju. On kaže da su sada realizovane edukativne radionice sa maturantima, kroz koje je prošlo oko 1000 učenika završnih razreda srednjih škola.
- Radionice su organizovane na temu bezbednosti učesnika u saobraćaju i problemima sa konzumiranjem alkohola, kao i u vezi sa zdravstvenim problemima koje izaziva alkohol, a završna akcija biće sprovedena u četvrtak, 12. novembra, u periodu od 13 do 14 časova, u glavnoj zrenjaninskoj ulici, kada će aktivisti Kancelarije za mlade i članovi učeničkih parlamenata deliti prigodni promotivni materijal – najavio je dalje aktivnosti Mikalački.       
 
Po njegovim rečima, mladi su u početku na ovaj projekat reagovali s iznenađenjem, ali ih je tematika zainteresovala i prvi efekti do sada urađenog su pozitivni. 
 
 
Ispred odeljenja Policije u Zrenjaninu novinarima se obratio Dragan Jekić, koji je naglasio da je konzumiranje alkohola od strane mladih tema koja se redovno nalazi na "dnevnom redu" sastanaka u vezi s mladima. 
- To nas je podstaklo da ovaj projekat posvetimo toj temi, odnosno prevenciji zloupotrebe alkohola kod mladih. Statistike govore da mladi u velikom procentu učestvuju u vršenju prekršaja i to najčešće vikendom u jutarnjim satima, odnosno nakon izlazaka u grad, kada je i najviše njih pod uticajem alkohola. Da bismo mladima skrenuli pažnju na ove činjenice, kao i na posledice konzumiranja alkohola, organizovali smo niz predavanja za maturante, policijski službenici su, tokom pojačanih kontrola ugostiteljskih objekata, ukazivali mladima na ovaj problem, a isto će činiti i kolege iz odeljenja saobraćajne policije, prilikom kontrole učesnika u saobraćaju. Postigli smo određene rezultate i u otkrivanju prekršaja prodaje alkohola maloletnim licima, koja je zakonom zabranjena – navodi Jekić.