Počela realizacija projekta ''Razgovarajmo rukama''

Obuka za upotrebu znakovnog jezika, zaposlenih u javnom sektoru koji svakodnevno u radu imaju komunikaciju sa strankama, u okviru projekta  "Razgovarajmo rukama", počela je danas u Gradskoj kući. 
 
Prvoj radionici pored edukatora prisustvovali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Olivera Lisica.
 
 
Svrha ove obuke je uvođenje posebnih mera radi postizanja pune ravnopravnosti osoba sa oštećenim sluhom sa ostalim građanima i njihove lakše komunikacije.
 
Nosilac projekta je nevladina organizacija "Centar za održivi razvoj", a finansirao ga je Grad Zrenjanin.
 
 
Prema rečima Marije Mijoković, predsednice tog Centra, ovaj projekat ima dve faze, u prvoj je urađena analiza komunikacijskih problema slušno oštećenih lica i radnika Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova:
- Druga faza je edukacija zaposlenih, tokom koje će se obraditi oko 500 znakova, koji se najčešće koriste u svakodnevnom životu i radu – objasnila je Mijoković.
 
Ona je dodala i da obuka kroz koju će proći 20 radnika, sadrži 16 radionica i trajaće 4 meseca, a edukaciju će sprovoditi Danijela Vujović, diplomirani surdolog i Gordana Grubački, tumač znakovnog jezika.
 
 
Posebni ciljevi projekta “Ragovarajmo rukama“ su sprečavanje diskriminacije,  poboljšanje kvaliteta života osoba sa oštećenim sluhom, podsticanje javne službe i javnih tela na informisanje i komuniciranje u prihvatljivom obliku  za osobe sa oštećenim sluhom, obezbeđivanje dostupnosti informacija u skladu sa specifičnim potrebama i mogućnostima osoba sa oštećenim sluhom i njihovo integrisanje u svakodnevni život zajednice kao punopravnih, aktivnih članova društva.
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je prisutvovao prvoj radionici, a kako je rekao takođe će se obučiti za upotrebu znakovnog jezika. On je dodao i da je organizacija gluvih i nagluvih u našem gradu osnovana 1949. godine, a danas broji oko 100 članova:
- Smatram da smo realizovanjem projekta napravili iskorak u radu javnog sektora, te da će slušno oštećenim licima biti značajno olakšana  komunikacija. Za upotrebu znakovnog jezika obučavaju se zaposleni iz JP “Direkcija za izgradnju i uređenje grada”, JKP “Vodovod ikanalizacija”, Gradske biblioteke i iz Gradske uprave.
 
Santovac je istakao da je ovo prva obuka, ali i da će Grad Zrenjanin nastaviti sa sličnim projektima.