Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar - dan sećanja na velike istorijske promene

Danas se obeležava 97. godišnjica od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, dana kada su 1918. godine u Veliki Bečkerek trijumfalno ušli slavni pripadnici srpske Prve armije vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka "Knjaz Mihajlo" i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira". Velike istorijske promene dovele su tada do smene vlasti i smene država na ovim prostorima, a srpski narod dočekao je gotovo tri veka željenu slobodu.
 
 
 
Grad Zrenjanin ovaj datum obeležava nizom manifestacija, sećajući se oslobodilaca, ali i razmišljajući o budućnosti i brojnim razvojnim projektima. Osim tradicionalnog polaganja venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, po prvi put je obeležen i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, u zrenjaninskoj kasarni, a u Aradcu je svečano otvorena nova sportska sala pri osnovnoj školi "Bratstvo", najsavremeniji objekat te vrste na teritoriji Grada Zrenjanina. U 18 časova biće otvorena prigodna izložba u salonu Narodnog muzeja, dok je za 19 časova predviđena Svečana akademija u zrenjaninskom Narodnom pozorištu.
 
 
 
Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Komande za razvoj Banatske brigade Vojske Srbije, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Društva rusko-srpskog prijateljstva, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i pojedinih političkih stranaka. Na Trgu slobode održan je i pomen palim ratnicima i dobrovoljcima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
 
Ispred Grada Zrenjanina venac su na Gradnuličkom groblju položili gradski većnici Radiša Dupljanović, Ivan Bandu i Siniša Pandurov. Na spomen-ploču Brigadiru Ristiću venac su položili sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i odbornici Oliver Mitrović i Bosiljka Božić, dok su polaganjem venaca na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića počast odali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i odbornica Božana Češljarev. Zmenik  predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i članovi Greadskog veća Zlatana Ankić i Dragomir Radovanac položili su venac na spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu.
 
 
Centralna svečanost po tradiciji  je održana na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru I Oslobodicu, gde su venac na spomenik kralju Petru položili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i zamenik  predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev. Hor "Prepodobni Rafailo Banatski" otpevao je himnu Republike Srbije, a glumac NP "Toša Jovanović" Milan Kočalović recitovao je pesmu Vojislava Ilića "Domovina". Služen je i pomen palim učesnicima Velikog rata, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
Ukazujući na značaj ovog datuma, gradonačelnik Janjić rekao je da je 17. novembar sigurno jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada.
- To je dan u kom su se odigrala velika dešavanja u našem gradu, kada je na miran način preuzeta vlast od Austrougarske, bez pogibije, bez ispaljenog metka, što je neverovatno u novijoj istoriji, ali to pokazuje kakav je narod živeo i kakav živi u ovom gradu. Danas se sećamo naših slavnih predaka, a drago mi je što od danas i naš garnizon u Zrenjaninu slavi ovaj datum kao svoj dan – poručio je Čedomir Janjić danas na Trgu slobode.