''Razgovarajmo rukama'' - obuka zaposlenih u javnom sektoru za upotrebu znakovnog jezika

Grad Zrenjanin finansira projekat "Razgovarajmo rukama"  kojim će se zaposleni u javnom sektoru, koji svakodnevno imaju komunikaciju sa strankama, obučiti za upotrebu znakovnog jezika.
- Svrha obuke je uvođenje posebnih mera radi postizanja pune ravnopravnosti osoba sa invaliditetom sa ostalim građanima i lakše komunikacije sa gluvim i nagluvim osobama – istakao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, ukazujući na Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji propisuje da gluva osoba ima pravo da koristi znakovni jezik u postupku pred državnim organom, organom autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.
 
Edukacija bi obuhvatila odabrani set od 500 znakova u dve tematske celine, a predviđeno je da se projekat izvodi u dve faze, objasnila je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave u Zrenjaninu Olivera Lisica:
- U prvoj bi se uradila analiza komunikacijakih problema slušno oštećenih lica i radnika Gradske uprave. Druga faza, u trajanju od 4 meseca je učenje znakovnog jezika kroz radionice i evaluaciju radionice - kazala je ona.
 
Posebni ciljevi projekta su sprečavanje diskriminacije,  poboljšanje kvaliteta života osoba sa oštećenim sluhom, podsticanje javne službe i javnih tela na informisanje i komuniciranje u prihvatljivom obliku  za osobe sa oštećenim sluhom, obezbeđivanje dostupnosti informacija u skladu sa specifičnim potrebama i mogućnostima osoba sa oštećenim sluhom i njihovo integrisanje u svakodnevni život zajednice kao punopravnih, aktivnih članova društva.
 
Obuka će se održavati u Gradskoj kući i počeće 10. novembra, a sastoji se od 16 radionica.