Saradnja Grada Zrenjanina, Policijske uprave Zrenjanin i JP "Rezervati prirode"

U Multimedijalnoj sali danas je potpisan Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Zrenjanina, Policijske uprave Zrenjanin i JP "Rezervati prirode" . 

Protokol su potpisali Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Bojan Marković, načelnik PU Zrenjanin i Dejan Jovanov, direktor "Rezervata prirode".

 

 

Jovanov je istakao da je potpisivanje ovog dokumenta od izuzetne važnosti.

- Upravljač smo Specijalnog rezervata prirode prve kategorije "Ritovi donjeg potisja" i ono što smo zatekli na terenu bilo je u izuzetno lošem stanju. Ono što je najprepoznatljivije to je izuzetno loše stanje ribljeg fonda, ali ne samo to, problem je i sa izvršenjem brojnih drugih krivičnih dela. Mi smo i prijavama policije i drugim saznanjima imali informaciju da se u tom delu vršio veliki broj krivičnih dela, što je i dovelo do posledica - rekao je Jovanov.

 

 

On je naglasio da će potpisivanje Protokola podići saradnju između potpisnika na mnogo viši nivo. 

- Dobili smo od Grada Zrenjanina objekat čuvarske službe na izletištu Tise, a gde će ubuduće biti i čuvarska služba “Rezervata” kao i Policijska uprava Zrenjanin, odnosno Odeljenje rečne policije - rekao je Jovanov i izrazio uverenje da će prisustvo policije mnoge odvraćati od izvršenja krivičnih dela.

Načelnik PU Zrenjanin Bojan Marković rekao je da policja reaguje svuda gde postoje krivična dela, ali da će na ovaj način svoje učešće uzeti i Grad Zrenjanin, što je jedinstven slučaj u Srbiji.

 

 

Gradonačelnik Janjić je naveo da je još prilikom osnivanja preduzeća “Rezervati prirode” postojala jasna vizija o tome čime će se no baviti i na koji će način funkcionisati.

- Ovo je samo jedna etapa u celoj organizaciji i moram da istaknem dobru saradnju između Policijske uprave i Grada Zrenjanina, ali ne samo ovim povodom i saradnjom sa “Rezervatima”, već i zbog toga što sa zrenjaninskom policijom pokušavamo da učinimo Zrenjanin najbezbednijim mestom u Srbiji.

 

 

Podsećanja radi, zaštićeno područje se nalazi u priobalju Tise, 7,5 km južno od ustave kod Novog Bečeja sve do 8 km severno od ušća Tise u Dunav i ukupne je površine 3.010 hektara. U ovom području obitava 177 vrsta ptica, od kojih je 150 strogo zaštićeno, 14 biljnih zajednica, 36 vrsta riba, 45 vrsta fitoplanktona i veliki broj vrsta sisara. Zaštićeno područje obuhvata kompleks ritskih staništa šume crne i bele topole, bele vrbe, vlažne livade, močvarne komplekse, otvorena vodena ogledala stalnih i privremenih bara i osam starih meandara Tise. Kao značajan element ekološkog koridora Tise, povezuje staništa "Stare Tise" kod Bisernog ostrva, park prirode "Jegrička" i specijalne rezervate prirode "Titelski breg" i "Carska bara". Područje terirtorijalno pripada opštinama Novi Bečej, Žabalj i Titel i Gradu Zrenjaninu.