Sednica odbora Narodne skupštine u Zrenjaninu - predstavljen Zrenjaninski model borbe protiv nasilja u porodici

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije zasedao je danas u Zrenjaninu, a povod za održavanje sednice tog skupštinskog tela van sedišta jeste predstavljanje "Zrenjaninskog modela" borbe protiv nasilja u porodici, kao primera dobre prakse u toj oblasti. Sednica je realizovana u saradnji s Misijom OEBS u Srbiji i Gradom Zrenjaninom.
 
Inicijativu za održavanje 36. sednice Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova pokrenula je narodna poslanica sa teritorije Grada Zrenjanina i članica Odbora Elvira Kovač, koja je i predstavnica Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Sednicom je predsedavao narodni poslanik i predsednik Odbora Meho Omerović, a u radu su učestvovali članovi Odbora Vera Paunović, Slobodan Perić, Ljibuška Lakatoš, Biljana Stošić, Vladica Dimitrov, Aida Ćorović i Elvira Kovač.
 
 
Sednici su prisustvovali i predstavnici ustanova, institucija i organizacija koje su neposredno uključene u mehanizam borbe protiv nasilja u porodici i koje su potpisnice sporazuma o međusobnoj saradnji na prevenciji, otkrivanju, prijavljivanju nasilja u porodici, na proceni rizika, stanja, potreba, zaštiti žrtava, kao i na procesuiranju nasilnika – centara za socijalni rad, policije, tužilaštva, sudova, nevladinih organizacija, lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost i Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina.
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj odbor odlučio da zaseda u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, što se rad Narodne skupštine danas preselio u Skupštinu grada Zrenjanina i što su aktivnosti koje su realizovane u našoj sredini prepoznate od strane Narodne skupštine kao dobar model i kao nešto što treba preporučiti i drugim sredinama.
- Kroz međusobnu saradnju pokušavamo, pre svega, da delujemo preventivno, da nasilje nad ženama i u porodici sprečimo, a nažalost, ako do njega dođe da saniramo neke njegove posledice i procesuiramo počinioce. Nasilje koje se dogodilo upravo u Zrenjaninu ove nedelje još jedan je dokaz da zaista moramo svi zajedno raditi da bi sprečili dalja takva dešavanja – rekao je Janjić i posebno istakao ulogu medija u procesu obaveštavanja javnosti i dopiranju do žrtava nasilja, kako bi se one ohrabrile i znale da nekome mogu da se obrate i prijave nasilje.
 
 
- Razlog zašto smo odabrali Zrenjanin za današnje zasedanje je jasan i prepoznatljiv građanima ovog dela Vojvodine, ali na žalost, u Srbiji još nije – objašnjava predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i dodaje da naš grad daje dobar primer kako se treba posvetiti ovom velikom problemu.
- Sa današnjim danom ove godine je 36 žena stradalo kao žrtve nasilja u porodici. U Zrenjaninu postoji dobra praksa duži niz godina, od Centra za socijalni rad, preko policije, tužilaštva i sudova, da se procesi kojim se zločinci i nasilnici privode pravdi i osuđuju, rešava na brz, kvalitetan i uspešan način. Mi želimo na današnjoj sednici Odbora da razgovaramo sa predstavnicima svih tih institucija i da prezentujemo model i način kako da sprečavamo nasilje u porodici, kako bi u nekim godinama koje dolaze žrtava nasilja nad ženama i u porodici bilo što manje – kazao je on.
 
 
Omerović je rekao i da pojedine osobe, najčešće žene, godinama trpe maltretiranje i zlostavljanje i to iz razloga što nisu ekonomski samostalne i zavise od tog nasilnika, uz klasičnu, stereotipnu priču da žena trpi to "zbog dece, zato što nema gde da ode, zato što to "tako mora" ili zato što je sramota".
- Moramo i kroz današnju sednicu da pošaljemo svima poruku, da osnažimo i ohrabrimo te žrtve i da taj problem ugleda svetlost dana, jer nasilje u porodici nije privatni problem. Nasilje u porodici je problem našeg društva, naše države i zato njene institucije moraju da rade svoj posao. Službe i institucije u gradu Zrenjaninu, na našu veliku sreću, to rade dobro i uspešno i upravo zato želimo današnjom sednicom da skrenemo pažnju na to kako može i kako treba da se radi, pa da i druge opštine i gradovi, od Preševa do Subotice, primenjuju model prisutan u Zrenjaninu - zaključio je Meho Omerović. 
 
 
Podsećamo, "Zrenjaninski model" zasnovan je na multisektorskoj saradnji nadležnih institucija i dovoljno je da žrtva obrati jednoj, bilo kojoj od navedenih institucija i samim tim se u rad na slučaju uključuju i sve ostale institucije iz mreže. Sporazumom su regulisani i međusobni odnosi svih učesnika u ovom procesu, čija saradnja omogućava bolje, brže, pravovremene i sveobuhvatne intervencije prema žrtvama nasilja u porodici, kao i u procesuiranju nasilnika. "Zrenjaninski model" učesnicima današnjeg skupa prezentovali su zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Slobodan Josimović i zamenik tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu Mladen Vujin.