U Aradcu otvorena nova fiskulturna sala

U Osnovnoj školi “Bratstvo” u Aradcu, koju pohađa blizu 300 dece, otvorena je danas fiskulturna sala, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno nešto više od 40 miliona dinara, a na koju su meštani tog sela čekali više od trideset godina.

Učenici te škole pripremili su svečani program, a direktor škole Dragan Valeri nije krio zadovoljstvo što je, kako je naveo, konačno došao i taj dan da stara, neuslovna sala bude zamenjena novom.

 

 

- Konačno je došao i ovaj dan da sala bude izgrađena, a čekamo je intenzivno od 1979. godine, kada je izgrađena školska zgrada. Nije bilo hrabrosti, mogućnosti, a ni želje da se sala izgradi - rekao je Valeri zahvalivši gradonačelniku Čedomiru Janjiću, zameniku Saši Santovcu i njihovim saradnicima na svesrdnoj pomoći. 

 

 

- Na današnji dan, 1918. godine oslobođen je tadašnji Bečkerek, za slovačku nacionalnu manjinu značajno je da se 17. novembar obeležava kao Dan borbe za demokratiju, a mi ćemo ga obeležiti kao dan otvaranja naše fiskulturne sale, dugo čekane i željene. Poželeo bih da i mi postanemo poznati po nekom sportu, kao što je Klek poznat po odbojci, Crvenka po fudbalu, Uzdin po stonom tenisu, tako bih voleo da jednog dana sretnem na ulici nekog reprezentativca poniklog iz ove škole, a siguran sam da će ga biti. Ova sala je ogromna i velelepna za Aradac, a mogućnosti za bavljenje sportom su velike - rekao je direktor škole.

 

 

On je podsetio da je gradnja nove fiskulturne sale započeta još 2012. godine, ali da se zbog brojnih problema kasnilo sa njenim završetkom.

Gradonačelnik Janjić je istakao da se u Zrenjaninu mnogo ulaže u sport, jer, kako je naveo, bavljenje sportom je najbolji način da se deca sklone sa ulica, ali da se osim održavanja sportskih klubova moraju održavati i sportski objekti i stvarati uslovi za bavljenje sportom tamo gde ih nema.

 

 

- Kao što je rekao direktor, danas je praznik grada koji obeležavamo na razne načine, ali ovo danas u Aradcu, sigurno je najveći događaj. Uz želju da ova sala bude prepuna od ujutru do ponoći, čestitam i direktoru, kao i svim učenicima i nastavnicima i nadam se da će i Aradac biti sportsko selo - rekao je Janjić. 

 

Direktor škole ukazao je da su učenici nastavu fizičkog izvodili u susednoj zgradi, bez sanitarnog čvora i osnovnih uslova za kvalitetan boravak.

 

 

Sala u kojoj su đaci održavali časove fizičkog bila je krajnje neadekvatna, reč je o prostoriji od oko šezdesetak kvadrata, sa dotrajalim prozorima, bez vode, svlačionice i sa skromnom opremom, a svojevremeno su roditelji dece nameravali da zatraže od inspekcije da zatvori salu jer je ugrožena i bezbednost dece. 

 

Inače, u Aradcu do danas nije postojao nijedan drugi sportski objekat.