Za ''Korčulanski đir'' tražilo se mesto više

Promocija knjige "Korčulanski đir" Olivere Skoko, spisateljice i istoričarke umetnosti zrenjaninskog Narodnog muzeja, održana je sinoć u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće, u organizaciji Grada Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" i Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Ovim povodom, gradonačelnik Čedomir Janjić je upriličio prijem u Plavom salonu za autorku i njene goste, istakavši da je Zrenjanin pored brojnih epiteta koje nosi, sigurno i grad kulture:
- Kulturna dešavanja koja se organizuju u gradu su sjajna poruka koja govori o tome kakav je zaista grad Zrenjanin. Brojni su zrenjaninski umetnici koji promovisanjem svog rada, na najbolji način predstavljaju i sam grad i okupljaju veliki broj posetilaca gradskih ustanova kulture. Siguran sam da je promocija knjige Olivere Skoko veoma interesantan događaj i sjajan povod koji će imati brojnu publiku - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
Autorka je objasnila kako je pisanju knjige prethodio opsežan istraživački rad, na Korčuli, u Perastu, Beogradu i Zrenjaninu:
- U septembru je bila prva promocija knjige u Muzeju grada Perasta i drago mi ješto je krenula sa mora. Uskoro bi trebala da bude i na Korčuli. Nadam se da će knjiga imati svoj "đir", kako i stoji u nazivu. Veoma sam impresionirana Perastom, jer grad nosi izvesnu poetiku i specifičan štimung, zbog čega i prožima obe moje knjige, iako je dat iz dve različite vizure – rekla je Skoko.
Promociju knjige koja je potom usledila moderirala je Jelena Đorđević Perc, a pored autorke, učestvovali su i Milan Bjelogrlić, direktor biblioteke, Zoran Kusovac, novinar i Srpski hor "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina.
 
 
Đorđević Perc je otkrila kako se nada da će ovo književno veče zaintrigirati čitalačku publiku da oseti duh mediterana sa svake stranice knjige i upozna autorku, inače kustoskinju muzeja, i u nekom drugom svetlu.
 
Knjiga "Korčulanski đir" objavljena je krajem leta u izdanju GNB "Žarko Zrenjanin", a uz podršku Grada Zrenjanina. Reč je o drugoj knjizi Olivere Skoko, koja radnju smešta u mediteranske predele, u dva različita vremena kroz dve paralelne priče. Glavni junak prve priče je barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661 – Korčula 1713) koji je oslikao Gospu od Škrpjela. On biva prinuđen da napusti rodni grad i odlazi na Korčulu kako bi doslikao svod crkve Svih svetih... Paralelna radnja upoznaje čitaoce s drugim protagonistom iz 21. veka. To je 40-godišnji Ivan, istoričar umetnosti, koji za potrebe pisanja doktorskog rada o Kokolji boravi na Korčuli. Tamo upoznaje korčulanski hedonizam, a uporedo provodi vreme u crkvi Svih svetih, pokušavajući sve vreme da otkrije Kokoljin slikarski i životni đir...
 
 
Olivera Skoko, rođena u Zrenjaninu 1974. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi kao kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin, rukovodeći Likovnom zbirkom, organizujući izložbe, promocije, predavanja i razne druge kulturne sadržaje. Članica je ICOM-a (International Council Of Museums) i  Muzejskog društva Srbije. Roman "Perast-Amsterdam" objavljen joj je 2004. godine u izdanju Matice srpske, a sledeće godine se našao u najužem izboru za nagradu "Žensko pero". Skoko objavljuje tekstove u stručnim publikacijama i književnim časopisima.