Značaj i uloga rada lokalnih saveta u bezbednosti saobraćaja

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, organizuje danas u Zrenjaninu seminar na temu "Unapređenje rada tela za bezbednost saobraćaja u lokalnim samoupravama".
 
Poseta predstavnika ove državne agencije našem gradu iskorišćena je i za razgovor sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Na radnom sastanku u kabinetu gradonačelnika bilo je reči o aktivnostima Agencije, aktivnostima Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina i mogućnostima kako za unapređenje međusobne saradnje, tako i za dalje poboljšanje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada.
 
 
Ispred Agencije za bezbednost saobraćaja novinarima se obratio Branko Stamatović, načelnik odeljenja za lokalne samouprave, koji je predstavio današnje aktivnosti u Zrenjaninu.
- Danas u Zrenjaninu organizujemo dan posvećen bezbednosti saobraćaja, seminar na nivou Srednjebanatskog upravnog okruga, za sve opštine i Grad Zrenjanin, kao i tribinu posvećenu mladima, zajedno sa Udruženjem paraplegičara. Trenutno je akcenat Agencije na radu lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja i u tom smislu možemo da pohvalimo Savet za bezbednost saobraćaja grada Zrenjanina koji realizuje brojne aktivnosti. Najugroženiji su, možda, biciklisti i na njih bi trebalo da se obrati najviše pažnje – ukazao je Stamatović.
 
 
Zrenjanin je na današnjem skupu ocenjen kao jedna od lokalnih samouprava u Srbiji čiji Savet za bezbednost saobraćaja realizuje preporuke i savete Agencije za bezbednost saobraćaja i na čijem se čelu nalazi gradonačelnik, što je takođe jedan od poželjnih uslova koji preporučuje Agencija, ali i da svojim aktivnostima i realizovanim akcijama prednjači u odnosu na mnoge sredine u našoj zemlji. Nekolicina opština u Srbiji do danas nije ni formiralo Savet, dok u slučaju nekih drugih, sredstva koja im po zakonu pripadaju nisu namenski korišćena.
 
Stamatović je objasnio da saveti za bezbednost saobraćaja raspolažu sa 30% sredstava od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji lokalnih samouprava kojima pripadaju i da to nisu mala sredstva, ali da se moraju koristiti isključivo u svrhu poboljšanja bezbednosti saobraćaja. Cilj skupova poput današnjeg u Zrenjaninu jeste, između ostalog, i da ukaže kako se i na kakve projekte ta sredstva mogu utrošiti.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obratio se učesnicima skupa u Multimedijalnoj sali Gradske kuće i naglasio da lokalna administracija ulaže veliki napor kako bi povećala ukupnu bezbednost u našem gradu, pa tako i bezbednost samih učesnika u saobraćaju.
- Ulažemo sredstva, pre svega, kako bi povećali bezbednost naših najmlađih sugrađana. Obezbeđujemo zone oko osnovnih i srednjih škola, i koliko maksimalno propisi dozvoljavaju, postavljamo sigurnosne ograde između trotoara i kolovoza, usporavamo saobraćaj "ležećim policajcima" i posebnom signalizacijom. U prethodnom periodu uradili smo šest takvih zona, a u toku su radovi na još osam lokacija. Radimo i revitalizaciju biciklističkih staza i to je jedan od vidova povećanja bezbednosti u saobraćaju – istakao je Janjić i zahvalio predstavnicima Agencije na dolasku u Zrenjanin i mogućnosti da zajednički razmatraju kako da raspoloživa sredstva fonda za bezbednost saobraćaja budu najkvalitetnije utrošena.
 
On je podsetio i na ovogodišnje aktivnosti Grada Zrenjanina na poboljšanju saobraćajne infrastrukture čije stanje takođe utiče na bezbednost saobraćaja.
- Radimo na revitalizaciji saobraćajnica i u gradu i u naseljenim mestima, jer još uvek nismo zadovoljni postojećim stanjem i pokušavamo da napravimo dobar i kvalitetan plan i za narednu godinu. Imamo brojne ideje kako da poboljšamo bezbednost saobraćaja u Zrenjaninu, kao i da povećamo protok saobraćaja kroz sam grad – rekao je gradonačelnik Janjić nakon sastanka s predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.
 
 
Nakon skupa u Gradskoj kući, u Kulturnom centru Zrenjanina održana je tribina "Edukacija mladih u saobraćaju", namenjena učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Gosti tribine bili su članovi Udruženja paraplegičara Banata, lica koja su direktno učestvovala u saobraćajnim nezgodama koje su uzrokovale trajni invaliditet.