Ministar Verbić na otvaranju laboratorije na Tehničkom fakultetu

Na Tehničkom fakultetu svečano su otvorene laboratorije za fiziku i hemiju opremljene donacijom kompanije NIS Gasprom Njeft.

Laboratorije su otvorili studenti, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, rektora Univerziteta u Novom Sadu Dušana Nikolića, dekana zrenjaninskog fakulteta Milana Pavlovića, pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova. 

 

 

Ministar verbić je rekao da saradnja privrede i obrazovnih institucija jeste od velikog značaja, a da je za to dobar primer kontinuirana saradnja između ove visokoobrazovne ustanove i Kompanije NIS Gasprom Njeft, koja je i opremila laboratorije i zahvaljujući kojoj je 2014. godine akreditovan studijski program Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, jedinim u Srbiji.

.- Nama se često spočitava to da nauka i visko obrazovanje malo toga rade za privredu, ali istovremeno, istina je i koliko privreda malo ulaže u visoko obrazovanje i nauku kod nas. Ovde imamo suprotanprimer gde je zajednički interes jači i zbog toga želimo da imamo više ovakvih primera- kazao je on.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov kazao je da je ta saradnja od izuzetnog značaja jer fakultet i ta kompanija dele iste vrednosti, svesni značaja obrazovanja i ulaganja u mlade ljude.

- Posebno sam radostan što će vaši studenti, a neki od naših budućih kolega u NISu dobiti savremene uslove za učenje. Stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje osnovni je preduslov za stvaranje stručnog kadra, a mladi obrazovani ljudi osnovna su jedinica svakog uspešnog društva - rekao je Šibanov. 

Na značaj ove donacije koja će povećati nivo kvaliteta obrazovanja ukazali su danas i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, dekan zrenjaninskog fakulteta Milan Pavlović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, kao i gradonačelnik Zrenajnina Čedomir Janjić.

 

 

Zahvaljujući se na donaciji on je kazao da je kompanija NIS Gasprom Njeft, na ovaj način još jednom je pokazala da prepoznaje potrebe i ulaže u obrazovanje, a posebno kada je reč o fakultetu “Mihajlo Pupin”sa kojim već postoji uspešna saradnja.

- Veliko je bogatstvo imati ovakvu društveno odgvornu kompaniju koja je prepoznala ovu sredinu i potrebe ove visokoškolske institucije i uloži značajna sredstva. Grad Zrenjanin pratiće sve akcije fakulteta, kao što je to bio slučaj i do sada. U 2016. I 2017. Godinu imamo ozbljan akcioni plan i da uložimo ozbiljnija sredstva u ovaj fakultet. Iako postoji mišljenje da ovo nije naša ingerencija, mišljenja sam da jeste, kao i Visoka tehnička škola. Mi sada imamo 1.600 studenata, ali ja nisam zadovoljan tim brojem, želim da ih imamo 5.000 i da veći deo Zrenjaninaca može da stiče visoko obrazovanje ovde, da nam dolaze deca iz drugih sredina - kazao je on i dodao da je u planu i izgradnja lifta kako bi se savladale sve prepreke i omogućilo obrazovanje i studentima sa invaliditetom kako bi ovaj fakltet bio dostupan svima. 

- Nadam se ponosvnom okupljanju kako bismo otvorili aneks fakulteta - rekao je gradonačelnik.