Mladi džudisti iz osam zemalja i 35 klubova takmiče se danas u Zrenjaninu

U organizaciji Omladinskog džudo kluba "Proleter MD", novog člana elitnog društva Srbije u tom sportu, danas se u Zrenjaninu održava 34. Osmomartovski turnir u džudou za pionire. Na svečanom otvaranju u Kristalnoj dvorani okupilo se oko 400 takmičara iz osam zemalja i 35 klubova – iz Izraela, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i naše zemlje. Turnir se odvija pod sloganom "Izađi na tatami – budi jak gde treba", ukazujući i na ovaj način na porast nasilja nad ženama i na potrebu preventivnog delovanja u svim segmentima društva, kako bi se takve pojave sprečile. 
 
 
 
Grad Zrenjanin podržao je organizaciju turnira koji je proglasio otvorenim gradonačelnik Čedomir Janjić, naglasivši da je ovo lepa slika koja se šalje iz našeg grada.
- Više puta sam ponovio da nam je želja da organizujemo velika  takmičenja u vrhunskom sportu, ali ništa manje nije značajno kada ovoliko dece dođe u naš grad i takva takmičenja su sjajna i šalju najbolju poruku. Želim svim takmičarima, njihovim roditeljima, stručnim licima što prijatniji boravak u Zrenjaninu i da nam na nekom narednom takmičenju ponovo budu gosti – poručio je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
Trener OJK "Proleter MD" Tomislav Kohajm navodi da je turnir organizovan u sklopu akcije "Stop nasilju nad ženama", uz želju da se deca od najmlađeg uzrasta usmere ka sportu, ovom slučaju strunjači, i da slobodno vreme ne provode na ulici.
- Ove godine imamo po prvi put saradnju i s jednim klubom iz Izraela, koji je takođe podržao ovu našu akciju. Džudo ima za prevashodni cilj da vaspitava decu, potom dolaze u prvi plan sportski aspekti. Mi se pre takmičenja klanjamo protivniku, u znak poštovanja i njegove odluke da i nama omogući da iz sebe izvučemo maksimum. Ravnopravno u našem klubu treniraju i devojčice i dečaci, drago nam je što devojčice dolaze u sve većem broju. Neka od  te dece danas će se po prvi put takmičiti, osetiti ambijent, naučiti osnovne takmičarske korake i to je za nas najznačajnije, a naravno, najbolji neka pobede – istakao je Kohajm. 
 
 
- Ovo je jedan od najstarijih turnira koji se u kontinuitetu održava u našem gradu, 34. put ove godine i sama brojnost i poseta turniru govore o organizaciji i ozbiljnosti ovog događaja  - kaže Nenad Janjić, predsednik Upravnog odbora OJK "Proleter MD" i dodaje da je turnir posvećen Međunarodnom danu žena, 8. martu, te da je želja organizatora bila da se na sport dodaju i neki drugi sadržaji.
- Tim povodom organizovali smo i akcije u trajanju od nekoliko dana i sa porukom "Stop nasilju nad ženama" i  sloganom "Izađi na tatami – budi jak gde treba" obilazimo osnovne škole, vršimo prezentacije džudoa i širimo tu ideju i poruku. 
 
 
Današnji dan rezervisan je za takmičarski deo turnira, proglašenje najboljih i dodelu medalja i pehara, dok je za sutra predviđeno održavanje zajedničkog treninga za sve učesnike.