Najveći morski brod srpske brodogradnje izrađen u Zrenjaninu

Povodom porinuća broda, namenjenog norveškom kupcu, u brodogradilištu "Shipyard Bomex 4M" u Perlezu organizovana je svečanost kojoj su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnici zrenjaninskog i norveškog brodogradilišta, ali i veliki broj gostiju.

 

 

Ministar Vulin, obraćajući se prisutnima, rekao je da je brodogradilište “ Bomex” obradovalo državu poslom vrednim dva miliona evra, ali i zbog činjenice da je na izradi broda, radio veliki broj ljudi.

- Važnije od novca jeste da je brod napravljen našim znanjem, pameću i našim radom. Pobediti u konkurenciji čitavog sveta, izraditi ovakav brod i zaraditi dva miliona evra u konkurenciji sa najmoćnijima jeste nešto što može da služi na čast i ovoj kompaniji, ali i gradu Zrenajninu i našoj zemlji - rekao je Vulin.

On je tom prilikom podsetio da je Vlada Republike Srbije odvojila 16 milijardi dinara za podsticanje preduzetništva i da su od toga 4 milijarde dinara bespovratna sredstva.

 

 

Ministar Vulin pozvao je preduzetnike da se aktivno uključe i koriste pomoć koju im je Vlada Srbije stavila na raspolaganje i istakao da su zahvaljujući donetim merama strani i domaći investitori izjednačeni. 

- Važan nam je naš novac i naši investitori. Novca uvek ima, ali je pitanje ima li dovoljno ideja , borbi i želja, a mi smo tu da pomognemo - rekao je još ministar Vulin.

Gradonačelnik Jnajić je ukazao da naš grad ima dugu tradiciju u brodogradnji i izrazio očekivanje da će posle više godina problema u proizvodnji ovdašnjih brodogradilišta, ta grana privrede ponovo zaposliti više stotina Zrenjaninaca.   

 

 

- Današnje porinuće broda, najvećeg ribarskog broda ikada izgrađenog u Srbiji, sigurno nagoveštava bolje dane za ovu privrednu granu u našem gradu. Zrenjanin za to ima potencijala, imamo srtučne ljude iz ove oblasti, dobre inženjere i majstore brodogradnje i verujem da će ovo brodogradilište nastaviti uspešno poslovanje, što je značajno za sve nas - rekao je on i ukazao da Grad Zrenjanin pruža podršku investitorima, te da podršku mogu očekivati i brodari.

Predstavnici brodogradilišta "Shipyard Bomex 4M" ukazali su da je taj plovni objekat namenjen za prevoz žive ribe u tovarnom prostoru i da je to 33. plovilo koje je to brodogradilište osnivanja 2007. godine, izgradilo i isporučilo bez reklamacije.

 

 

- Brod je rađen za kupca iz Norveške, firmu Vagland, dugačak je 70 metara, širok 12, a visina oko 6 metara, dok je zapremina tovarnog prostora oko 1.800 kubika, a opremljen je tako da može da prevozi više vrsta ribe, praktično iz mora do određenih farmi, ili luka -  kazao je direktor brodogradilišta Branislav Radanović.