U najavi otvaranje poljoprivrednog studijskog programa na Visokoj tehničkoj školi

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija iz Šapca, Visoke tehničke škole strukovnih studija Zrenjanin (VTŠ), Poljoprivredne škole i Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Tom prilikom razgovaralo se o zajedničkoj saradnji koja bi za cilj imala otvaranje poljoprivrednog studijskog programa na VTŠ.

 

 

Direktor Visoke škole u Šapcu Radenko Stepić precizirao je da u tom smislu postoji nekoliko vidova saradnje.

- Jedan od vidova jeste otvaranje nastavno naučnu jedinicu, odnosno istureno odeljenje ovde u Zrenjaninu, a drugo, da otvorimo zajedničke studijske programe, pre svega iz agro informatike, oblasti koja uopšte nije uređena kada je agrar u pitanju. Postoji zajednički interes, a posebno bih se zahvalio gradonačelniku na razumevanju i nadam se da će današnja poseta iznedriti neki program koji će doprineti zajedničkoj saradnji Šapca i Zrenjanina, a posebno visokoškolskih ustanova - rekao je on.

Kako je naveo, danas je bilo reči i o mogućim smerovima, pa je tako dogovoreno da bi zaštita bilja bila atraktivna budući da postoji veliki broj poljoprivrednih apoteka u kojima rade nekvalifikovani ljudi, voćarsko - vinogradarski smer, kao i veterina ili stočarstvo, bili neki od njih.

 

 

Pomoćnica direktora VTŠ Zrenjanin Danijela Jašin naglasila je da je ta ustanova godinama unazad školovala kadrove, ali na žalost, ne i tog profila.

- Postojalo je razmišljanje da pokušamo da uradimo nešto na tom polju i evo sada, zahvaljujući Gradu Zrenjaninu i gradskim čelnicima došlo je do saradnje sa školom u Šapcu. Mi ćemo pokušati čim pre, da već naredne jeseni obezbedimo mogućnost upisivanja na fitomedicinu ili zaštitu bilja, ako smer koji je izuzetno perspektivan, a za narednu godinu planiramo saradnju u smislu zajedničkog studijskog programa - rekla je Jašin i napomenula da se, imajući u vidu veliko interesovanje za upis u zrenjaninsku Poljoprivrednu školu, očekuje i velika zainteresovanost budućih studenata za ove smerove.

- Ako studenti iz Zrenjanina zainteresovani za poljoprivredne studijske programe sada moraju da odlaze put Novog Sada ili Beograda, onda je jasno koliko bi otvaranje ovih smerova u našem gradu za njih značilo - ukazala je Danijela Jašin.

 

 

Gradonačelnik Janjić je istakao da je ovo još jedan od načina da se pomogne mladim ljudima u našem gradu i stvore uslovi za njihovo lakše obrazovanje. 

- Više puta sam naglašavao da grad Zrenjanin treba da bude univerzitetski centar, da li će to biti formalno, ili ne, nama je bitno da što više studenata stiče svoje obrazovanje baš u našem gradu - rekao je on i istakao da se u Zrenjaninu školuje 1.600 studenata na Visokoj školi i Tehničkom fakultetu.

- Naš cilj je da pet hiljada mladih ljudi studira u našem gradu, što Zrenjaninaca, što studenata iz drugih sredina. Mišljenja sam da poljoprivreda koja je najviše zastupljena u našem gradu bude zastupljena i u visokoškolskim ustanovama. Siguran sam da ćemo, uz malo veći napor, već na jesen imati prve upisane studente koji žele da studiraju poljoprivredu u našem gradu - kazao je on.