Grad dodeljuje 33 visokokvalitetne steone junice, kao i 23 teleta

Gradonačelnik Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore o dodeli steonih junica simentalske rase sa poljoprivrednicima sa teritorije grada Zrenjanina.
 
On je istakao da Grad Zrenjanin ulaže u razvoj poljoprivrede, a da je i podela junica našim stočarima jedan od vidova tih ulaganja koji će znatno poboljšati kvalitet stočarskog fonda. 
 
 
Gradonačelnik Janjić je podsetio da je Grad prošle godine, na inicijativu ovdašnjih stočara, poljoprivrednim proizvođačima dodelio 60 grla.
- Mi smo prvi grad koji je to učinio i odmah nakon potpisivanja Sporazuma sa Ministarstvom poljoprivrede sa austrijskim ministarstvom, prošle godine, napravili smo ugovor sa uvoznikom i obezbedili grla koja smo zatim podelili stočarima. Tu akciju nastavljamo i ove godine, te ovog proleća poklanjamo 33 grla simentalske rase, a rekacije stočara su sjajne - rekao je Janjić.
 
Prema njegovim rečima, u narednom periodu očekuje se i podela 23 teladi od prošle godine uveženih junica, a uskoro će biti raspisan i javni poziv. 
- Raduje me što su ljudi zadovoljni, a to je jasan pokazatelj da radimo pravu stvar za naše poljoprivrednike - rekao je grdaonačelnik.   
 
 
On je rekao da je za nabavku kvalitetnih junica ove godine iz agrarnog budžeta opredeljeno 10 miliona dinara, a prošle godine 17,8. Uskoro će, naveo je, pomoć biti pružena i pčelarima, naime, očekuje se raspisivanje javnog poziva za pčelare  koji nameravaju da nabave pčele i opremu, a Grad je za to izdvojio 4,5 miliona dinara.
- Pre dva dana objavili smo konkurs za subvencionisane kredite i to je još jedan od vidova pomoći našim poljoprivrednicima. Očekujemo od njih nove predloge, da nam ukažu na koji način im Grad može pomoći - rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
U ime poljoprivrednika zahvalila se Zagorka Arsić iz Stajićeva koja je istakla da će ova pomoć podići osiromašen ovdašnji stočni fond.
- Imamo pet steonih junica trenutno, crni holštajn, hteli smo da ukinemo krave, međutim, ova akcija koju je grad pokrenuo pomogla mi je da donesem odluku i ne odustanem. Čini mi se da će sve ovo biti odobro i da se unapredi stočarstvo koji je bilo u lošijem stanju - rekla je Arsić.
  
Ljubinka Prohaska iz Orlovata jedna od potpisnica ovog ugovora kaže da u svom domaćinstvu poseduju holštajn rasu.
- Sada bismo hteli da pokušamo sa ovom simentalskom rasom da vidimo kako će to biti. Ova mera grada je odlična i trebalo bi češće da nam se pomogne, da ovakve akcije zažive, a ne samo da dajemo - kazala je ona.
 
 
Ugovor o dodeli junica potpisala je danas i Ivana Mladić iz Lazareva koja se stočarstvom bavi od nedavno.
- Imamo dve krave holštajn rase i jednu simentalku, nama će mnogo značiti ovaj podsticaj koji smo dobili od gradonačelnika i Grada, posebno je to važno za mlade bračne parove koji nameravaju da ostanu na selu i bave se stočarstvom i poljoprivredom - kazala je ona i istakla da od stočarstva, uz trud i rad, ipak može da lepo da se živi.   
 
 
Vlasnik firme “Fruškogorska” Sava Vrbajac, koji je generalni zastupnik za uvoz junica iz Austrije kaže da su visokokvalitetne junice već odabrane i da će u Srbiju biti dopremljene u subotu, te da će nakon 30 dana provedenih u karantinu biti dodeljene stočarima.
- Nadamo se da su se prošlogodišnje pokazale kao dobre, što se vidi i po interesovanju ove godine. Ove godine petnaest najboljih grla biće izložene na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Reč je o junicama sa nivoom proizvodnje oko 6.500 litara, dakle, o izuzetno kvalitetnim junicama - objasnio je Vrbajac.